Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Criză de personal în spitalele publice în plin sezon estival

Asistente medicale in serviciul de urgenta dintr-un spital situat la nord de Paris

Asistente medicale in serviciul de urgenta dintr-un spital situat la nord de Paris
Asistente medicale in serviciul de urgenta dintr-un spital situat la nord de Paris
Sursa imaginii: 
AP - Michel Euler

Criza  din spitalele publice din Franţa se accentuează iar serviciile de urgenţă abia mai fac faţă solicitărilor. Personalul medical este epuizat de turele prelungite şi de numărul din ce în ce mai mare de cazuri în plină perioadă de vacanţă. Măsurile anunţate de guvernul de la Paris nu au reuşit să rezolve această criză. 

Criza sanitară care a durat mai bine de doi ani şi jumătate şi obligativitatea vaccinarii cadrelor medicale au dus la reducerea personalului din spitalele publice. Serviciile de urgenţă s-au aglomerat în plin sezon estival, perioadă în care multe dintre cadrele medicale sunt şi ele plecate în vacanţă. In unele spitale publice s-a luat chiar decizia de a se reduce activitatea pe timpul nopţii.

Un studiu recent realizat de SAMU, echivalentul SMURD din România, arată că numărul de cazuri înregistrate în serviciile de urgenţă din Franţa a crescut cu 12% în iulie.

Naiza este asistentă medicală într-un spital public şi spune la microfonul RFI că programul său de lucru a devenit infernal. '' Personalul insuficient cred că este una dintre cele mai mari probleme ale spitalului public. Efectivele care există deja sunt epuizate şi de fiecare dată mai sunt concedii medicale care se adaugă, ajungem la epuizare, nu mai putem şi asta antrenează şi mai puţin personal. Este complicat în sensul în care, de exemplu, într-o secţie unde lucrăm mai bine de şapte ore şi jumătate sau opt ore, de multe ori nu mâncăm iar sarcinile se succed una după alta, fără pauză, până la terminarea programului deoarece sunt foarte multe lucruri de făcut. La sfârşitul zilei, totul devine complex, cu ture decalate, terminăm la ora 14.00, de exemplu, ne spunem că este ok, avem după-amiaza pentru noi, dar de fapt, vom dormi pentru că am înmagazinat atâta oboseală de la serviciu, în 8 ore fără pauză, fără să avem timp să mergem la toaletă sau să putem bea un pahar cu apă şi apoi ne trezim, mâncăm, dormim pentru că mâine ne trezim la 5.00 dimineaţa.'' 

Guvernul de la Paris a lansat un set de măsuri intitulat ''misiunea flash’’ care cuprinde 40 de măsuri menite să reducă presiunea din spitalele publice, în special din serviciile de urgenţă şi care să poată acoperi şi perioada în care personalul medical este în vacanţă. Ministrul Sănătăţii, François Braun a cerut la sfârşitul lunii iunie ca serviciile de ambulanţă, serviciile mobile de urgenţă şi de reanimare să preia o parte din triajul pacienţilor care aglomerau urgenţele. Destul de greu de realizat deoarece şi aceste servicii duc lipsă de personal. 95% dintre serviciile de urgenţă spun că nu au paturi suficiente pentru numărul mare de pacienţi iar 90% dintre acestea se plâng de personal insuficient.

Spitalul public din Angers este un astfel de exemplu. Luna trecută aici s-au înregistrat în jur de 650 de apeluri pe zi, ceea ce înseamnă cu 20% mai mult faţă de lunile precedente. Măsurile din ‘’misiunea flash’’ au fost anunţate prea târziu şi nu au reuşit să rezolve criza, după cum explică Dominique Savary, medic urgentist la Spitalul din Angers şi membru de sindicat SAMU Urgence Franţa:''Nu putem schimba lucrurile pe 30 iunie pentru vara care urmează, trebuia să se facă în februarie sau în martie. Regretăm că s-a făcut atât de târziu.'' 

De cealată parte, Agnès Ricard-Hibon, şefa serviciului SAMU 95 din regiunea pariziană spune că ''misiunea flash’’ nu este decât o etapă şi că ''era urgent să se pună imediat în practică pentru că serviciile de urgenţă erau în mare dificultate în această vară. Dar ele nu sunt suficiente, sunt măsuri pentru vară care vor trebui continuate după o consultare deoarece nu reprezintă decât prima piatră. “

''Misiunea flash’’ mai include şi majorarea tarifelor pentru orele de noapte lucrate în spital, cooptarea în acest program a medicilor generalişti care să primească şi pacienţi în urgenţe precum şi integrarea medicilor pensionari.

Autorităţile guvernamentale au anunţat că la sfârşitul lunii septembrie se va face o evaluare a ''misiunii flash’’ şi abia apoi se va decide dacă toate măsurile vor fi continuate şi după lunile de vară.