Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Temperaturi în creştere şi producţii mari de sare din cauza secetei accentuate

Temperaturile ridicate din Franta si lipsa precipitatiilor favorizeaza productii record de sare

Temperaturile ridicate din Franta si lipsa precipitatiilor favorizeaza productii record de sare
Temperaturile ridicate din Franta si lipsa precipitatiilor favorizeaza productii record de sare
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Franţa se pregăteşte pentru un nou val de caniculă, al patrulea de la începutul verii. Temperaturile cresc treptat şi vor ajunge la 38-39 şi chiar 40 de grade Celsius spre sfârşitul săptămânii. Pe întreg teritoriul Franţei seceta se prelungeşte iar în vest creşte producţia de sare din cauza lipsei de precipitaţii. In multe zone se menţine riscul de producere a incendiilor. 

Temperaturile foarte ridicate cuprind treptat întregul Hexagon după câteva zile în care cel de-al treilea val de caniculă a traversat teritoriul. Cele mai mari temperaturi se vor înregistra spre sfârşitul săptămânii, când meteorologii vorbesc despre un al patrulea val de caniculă care va fi mai greu de suportat pentru că va dura mai mult. Nici nopţile nu vor fi mai răcoroase, cu 25-26 de grade Celsius. In câteva departamente din sud şi din sud-vest este deja cod portocaliu de caniculă.

Producătorii de sare din Loire-Atlantique se aşteaptă la producţii foarte bune în acest an. Temperaturile ridicate şi seceta au favorizat accelerarea evaporării apei de mare pe fondul lipsei de precipitaţii. De exemplu, un kilogram de sare de Guérande, renumită în întreaga lume, se vinde în Statele Unite ale Americii cu 100 de dolari.

Un producător de sare din zonă care lucrează de mai bine de 20 de ani în domeniu spune că se aşteaptă la o producţie record în acest an. Nu a mai plouat de mai bine de 40 de zile iar vântul a intensificat vaporarea apei. Producţia de sare este probabil printre singurele beneficii ale încălzirii climatice.

Mai multe zone din Franţa se confruntă şi cu incendii în locuri în care astfel de fenomene nu se produceau. In Isère au ars peste 80 de hectare de pădure iar luni după-amiază pompierii încă stingeau focul întreţinut de vânt şi de temperaturile ridicate. Aproape 130 de persoane au fost evacuate preventiv. Nu sunt victime şi nicio locuinţă nu a fost distrusă.

In Dordogne, în partea de est a departamentului, s-au înregistrat două incendii în care au ars peste 90 de hectare de pădure. Peste 80 de pompieri au rămas în alertă pentru că pericolul nu a trecut. Ei spun că a fost cel mai important incendiu din Dordogne din acest sezon. Intreaga zonă este considerată zonă cu risc ridicat de producere a incendiilor de pădure.  

La est de Angers, în Maine-et-Loire, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu.

In Morbihan, prefectul a semnalat pe Twitter că mai multe incendii s-au reaprins şi că pompierii din alte departamente au venit pentru a da o mână de ajutor.  

Autorităţile din zonele cu risc reamintesc locuitorilor şi turiştilor să rămână vigilenţi, să nu arunce mucurile de ţigară la întâmplare şi să nu facă grătare în locurile cu vegetaţie uscată.  

Seceta a cuprins aproape întreg teritoriul Franţei. Câteva sute de localităţi au fost nevoite să recurgă la restricţii de apă în timpul zilei. In peste 100 de localităţi nu mai sunt resurse de apă potabilă iar alimentarea se face prin intermediul unor cisterne. Şi capitala este în alertă din cauza secetei. S-a luat decizia ca parcurile şi grădinile din Paris să fie udate doar în timpul nopţii.

Prim-ministra Elisabeth Borne a anunţat formarea unei celule de criză interministerială deoarece Franţa se confruntă cu ''cea mai gravă secetă înregistrată vreodată’’.

Udarea terenurilor de golf, a grădinilor, umplerea piscinelor şi spălarea maşinilor sunt restricţionate în zonele aflate în stare de alertă din cauza secetei.

Reamintim că luna iulie a fost cea mai secetoasă lună din 1959 de când se fac măsurători.

Oamenii de ştiinţă spun că intensificarea unor fenomene meteo extreme cum sunt seceta, incendiile şi temperaturile caniculare reprezintă consecinţa directă a încălzirii climatice şi a creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră.