Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antony Blinken, secretarul de stat american, la RFI: Viitorul lumii va fi definit, de o manieră foarte importantă, în Africa

ap22221239120772.jpg

Antony Blinken, secretarul de stat american (centru) înconjurat de Naledi Pandor, sefa diplomatiei sud-africane (stânga) si de presedintele sud-african Cyril Ramaphosa (dreapta), Waterkloof Air Force Base, 9 august 2022.
Antony Blinken, secretarul de stat american (centru) înconjurat de Naledi Pandor, sefa diplomatiei sud-africane (stânga) si de presedintele sud-african Cyril Ramaphosa (dreapta), Waterkloof Air Force Base, 9 august 2022.
Sursa imaginii: 
AP/Andrew Harnik, Pool

Antony Blinken, secretarul de stat american, şi-a început un lung turneu african, ocazie cu care va schiţa noua strategie a SUA pe acest continent. În cursul primei sale etape, la Pretoria, în Africa de sud, şeful diplomaţiei americane a declarat că ţara sa doreşte «un adevărat parteneriat» cu Africa. Totodată, Blinken a spus că SUA nu caută să «depăşească» influenţa altor puteri mondiale – precum Rusia sau Chia – pe acest continent.

«Nu vrem o relaţie dezechilibrată sau tranzacţională» a spus Antony Blinken în cursul unei conferinţe de presă comună cu omoloaga sa sud-africană Naledi Pandor. «SUA nu vor dicta alegerile Africii şi nimeni altcineva nu ar trebui s-o facă. Prea des, naţiunile africane au fost tratate precum nişte instrumente de progres ale altor naţiuni în loc să fie autoarele propriilor lor progrese» a mai insistat secretarul de stat american.

Noua strategie americană prevede dezvoltarea unor soluţii nemilitare pentru a combate terorismul. De asemenea, Washington recunoaşte importanţa demografică tot mai mare a Africii, ponderea acestui continent la ONU dar şi uriaşele sale resurse naturale şi oportunităţile pe care le oferă Africa.

Turneul african al înaltului responsabil de la Washington survine la doar câteva zile după un turneu similar făcut în regiune de omologul său rus Serghei Lavrov. Într-un interviu exclusiv acordat colegilor noştri francezi de la RFI, Antony Blinken spune, într-o franceză impecabilă – el este bilingv engleză franceză – că «nu a venit în Africa ca să fie în competiţie cu altcineva. SUA nu se angajează în Africa din cauza vreunei alte ţări. Dimpotrivă, sunt aici pentru că viitorul lumii va fi definit, de o manieră foarte importantă, în Africa. Ceea ce căutăm aici sunt parteneriate, încercăm să conlucrăm pe teme care vor avea un impact asupra vieţii concetăţenilor noştri. Noi nu vrem deloc să impunem o alegere dar dorim să oferim posibilitatea ţărilor africane de a putea alege. În acest sens, avem o agendă foarte pozitivă pentru viitor» spune Antony Blinken la microfonul RFI.

Întrebat de colegul nostru Romain Chanson despre evoluţia situaţiei din Ucraina, Antony Blinken e de părere că «ceea ce se întâmplă în Ucraina nu este doar o agresiune contra poporului ucrainean, este şi o agresiune contra principiilor care stau la baza sistemului internaţional şi a Cartei ONU, foarte importantă, inclusiv pentru multe ţări africane. Ideea că o ţară nu are dreptul să modifice frontierele altei ţări cu forţa, idea că o ţară nu are dreptul să confişte teritoriile altei ţări este ceva care are rezonanţă în Africa ţinând cont de istoria acestui continent. Agresiune imperialistă a lui Vladimir Putin în Ucraina este ceva care are o legătură cu istoria multor state africane» conchide secretarul de stat american la microfonul RFI.

Pretoria nu a fost decât prima etapă a turneului african întreprins de Antony Blinken. În următoarele zile, şeful diplomaţiei americane va merge la Kinshasa şi Kigali, capilalele a două state – Republica democratică Congo, respectiv Ruanda – între care există actualmente grave tensiuni. Analiştii notează că până acum, americanii puneau adesea Africa pe planul al doilea, considerând acest continent drept secundar în strategia lor. Washington susţine însă că de acum încolo vrea să schimbe această dinamică, să deschidă un nou capitol. Dealtfel, vizita lui Antony Blinken la Pretoria o precede pe cea de luna viitoare a preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa la Casa albă.

 
Antony Blinken, secretarul de stat american, la RFI: Viitorul lumii va fi definit, de o manieră foarte importantă, în Africa