Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creatorul de modă japonez Issey Miyake a încetat din viaţă la 84 de ani

Stilistul japonez Issey Miyake în timpul unei conferinţe de presă la Tokyo în 2016

Stilistul japonez Issey Miyake în timpul unei conferinţe de presă la Tokyo în 2016
Stilistul japonez Issey Miyake în timpul unei conferinţe de presă la Tokyo în 2016
Sursa imaginii: 
© AFP

Stilistul japonez, Issey Miyake s-a stins din viaţă în Japonia, la 84 de ani. Suferea de cancer de ficat şi trăia retras. A revoluţionat lumea modei prin tehnicile folosite, prin materialele pe care le-a combinat şi, mai ales, prin tehnica pliseurilor care i-a atras atât de multă apeciere. A trăit şi la Paris unde a lucrat alături de Guy Laroche şi de Hubert de Givenchy. 

Issey Miyake s-a născut la Hiroshima, pe 22 aprilie 1938. Avea şapte ani şi era la şcoală când a explodat prima bombă atomică. A rămas cu amintiri pe care le-ar fi vrut uitate.

''In timp ce închid ochii, văd în continuare lucruri pe care nimeni nu ar trebui vreodată să le vadă. Am încercat, fără succes, să le las în urmă, preferând să mă gândesc la ceea ce poate fi creat şi nu distrus, la ceea ce poate aduce frumuseţe şi bucurie'', spunea Issey Miyake atunci când  vorbea despre bomba de la Hiroshima. Mama sa a murit trei ani mai târziu din cauza complicaţiilor provocate de radiaţii.

In copilărie visa să devină dansator sau atlet până în momentul în care a descoperit revistele pe care le avea sora sa şi aşa a ajuns la universul modei şi creaţia vestimentară.

Issey Miyake a studiat la Universitatea de arte frumoase din Tokyo. Din etapa sa de studii nu putea lipsi Parisul. Aici a lucrat alături de nume celebre, cum sunt Guy Laroche şi Hubert de Givenchy. Inainte de a reveni la Tokyo, în 1970, a stat o vreme şi la New York.

Ii plăcea să spună că este mai degrabă un fabricant de haine decât un stilist. Inspiraţia sa se baza pe amestecul de inovaţie tehnică şi modă, cu materiale folosite pentru prima oară în modă. A creat din sârma dar şi din hârtie iar rezultatul a impresionat.

Insă ceea ce avea să-i aducă celebritatea incontestabilă lui Issey Miyake a fost tehnica pliseurilor plecând de la origami prin care creaţiile sale au avut atât de mult succes.

S-a retras în 1997 pentru a se dedica cercetării. A lăsat în urmă o carieră de o jumătate de secol. Peste 12 linii vestimentare şi accesorii pentru femei şi bărbaţi, dar şi articole de marochinărie, parfumuri şi ceasuri.