Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Beluga din Sena, scoasă pe mal pentru îngrijiri (FOTO)

beluga_filet.jpg

Beluga a fost scoasà din apà la ora 4 dimineata, 10 august 2022.
Beluga a fost scoasà din apà la ora 4 dimineata, 10 august 2022.
Sursa imaginii: 
JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

Noaptea trecută, beluga rătăcită pe râul Sena de o săptămână, a fost scoasă din apă. O operaţiune inedită în urma căreia animalul va fi analizat de veterinari pentru a vedea dacă poate fi repus în mare.

Update:

Beluga a murit în timpul transferului spre Ouistreham, anunţă «cu tristeţe» pe Twitter prefectura din Calvados.

La sosirea la Ouistreham, cetaceul urma să fie pus 2-3 zile într-un bazin cu apă de mare înainte de a fi transportat în larg.

----------------------------------------------------

Şase ore au durat eforturile celor 24 de scufundători pentru a prinde cetaceul într-o uriaşă plasă cu care a fost ridicat şi pus pe mal. Beluga de aproape o tonă greutate şi 4 metri lungime, era într-o stare de sănătate preocupantă de când a fost observată pentru prima dată în Sena, acum o săptămână.

Veterinarii au luat în grijà imedia cetaceul scos pe mal.
Veterinarii au luat în grijà imedia cetaceul scos pe mal.
Sursa imaginii: 
JEAN-FRANCOIS MONIER/AFP

De cum a fost pusă pe mal, în apropierea unei ecluze aflate la 70 km de Paris, beluga a fost luată în grijă de zece veterinarii aflaţi la faţa locului. În urma îngrijirilor şi examenelor medicale – analize de sânge dar şi ecografii - specialiştii vor vedea de care eventuală boală suferă acest cetaceu rătăcit în apele dulci ale râului şi dacă este posibilă transportarea lui, undeva în largul mării. În cazul în care transportarea este posibilă, ea se va face la bordul unui camion frigorific iar animalul va fi pus pe paie în lipsă de apă. Operaţiunea se anunţă însă foarte delicată şi periculoasă pentru animal care este deja foarte slăbit şi extrem de sensibil la stres.

ONG-ul Sea Shepherd care coordonează întreaga operaţiune de salvare, precizează pentru moment că «beluga este un mascul, nu suferă de vreo boală infecţioasă dar nu mai are activitate digestivă, lucru care explică de ce nu se mai alimenta. Veterinarii vor încerca să-i restimuleze digestia».

 

 

Reamintim, beluga, un fel de delfin mult mai mare, botezată şi «balena albă», trăieşte de obicei în apă de mare foarte rece iar prezenţa sa pe un râu ca Sena este excepţională.