Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Criză de personal calificat în creşe. Se va apela la personal necalificat

Ministerul Solidarităţii va apela la personal necalificat pentru a acoperi lipsa de personal de specialitate

Ministerul Solidarităţii va apela la personal necalificat pentru a acoperi lipsa de personal de specialitate
Ministerul Solidarităţii va apela la personal necalificat pentru a acoperi lipsa de personal de specialitate
Sursa imaginii: 
AFP/Loïc Venance

Creşele din Franţa se confruntă cu o lipsă de personal calificat. Autorităţile au permis temporar angajarea de persoane care nu sunt calificate pentru acest domeniu, care vor fi pregătite la locul de muncă. Angajatorul trebuie să facă dovada că a căutat cel puţin 3 săptămâni un salariat calificat şi nu a găsit.

Derogarea este acordată cu titlu excepţional şi va fi aplicată numai în creşele din zonele unde nu există posibilitatea angajării de personal calificat. Cei care vor fi selecţionaţi vor participa la cursuri de formare chiar în instituţiile în care vor lucra.

Decizia îi nemulţumeşte pe cei cu diplomă de specialitate care spun că a lucra cu cei mici nu este deloc ceva uşor şi că studiile sunt mai mult decât necesare. Sindicatele se tem că această decizie va fi prelungită şi că mulţi directori vor ţine deschise creşele cu orice preţ fără a se gândi la consecinţele pe termen lung. Educaţia şi îngrijirea copiilor până la 3 ani reprezintă baza pentru formarea lor viitoare spun reprezentanţii sindicatului.

Casa Naţională de Alocaţii Familiale (CNAF) a anunţat luna trecută că mai mult de jumătate din cele 17.000 de creşe din Franţa se confruntă cu lipsa de personal calificat. Mai mult, din cele peste 417.000 de locuri disponibile, 9.500 sunt neocupate din cauza dificultăţilor de recrutare.

Ministerul Solidarităţii precizează că această lipsă de personal calificat este fără precedent şi că angajarea celor fără diplomă nu trebuie să depăşească 15% din efective şi că se va face doar acolo unde este absolut necesar. Noile reguli sunt clare şi prevăd 120 de ore de pregătire pentru cei recrutaţi fără studii de specialitate şi o altă perioadă de perfecţionare care se va face la cel mult un an de la angajare.

Pentru o serie de specialităţi, cum sunt puericultura sau educaţia pentru copii în primii ani de viaţă, selecţia se va face în continuare numai pe baza studiilor.

Federaţia Franceză a Creşelor, care îi reuneşte pe angajatori, precizează că aplicarea noilor reguli va determina o mai bună primire a celor mici în acest tip de instituţii, dar că nu se rezolvă pe termen lung problema personalului calificat. Încă nu se ştie cu cine vor fi înlocuiţi cei peste 20.000 de angajaţi care se vor pensiona în următorii 5 ani, spune Elsa Hervy, delegată din partea Federaţiei Franceze a Creşelor.

Reamintim ca prim-ministra Elisabeth Borne a anunţat intenţia guvernului de a creea peste 200.000 de locuri suplimentare în creşe, ceea ce presupune recrutarea suplimentară a 70.000 de angajaţi. De altfel, ministrul Solidarităţii, Jean-Christophe Combe a anunţat că acest subiect va fi abordat cu toate categoriile din acest domeniu în toamnă, după perioada vacanţelor.