Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Document oficial: China nu exclude folosirea forţei împotriva Taiwanului

Elicoptere militare chineze survolează insula Pingtan, în apropiere de Taiwan, 4 august 2022

Elicoptere militare chineze survolează insula Pingtan, în apropiere de Taiwan, 4 august 2022
Elicoptere militare chineze survolează insula Pingtan, în apropiere de Taiwan, (arhivă, 4 august 2022)
Sursa imaginii: 
AFP - HECTOR RETAMAL

China nu va ezita să recurgă la forţă împotriva Taiwanului, conform unui document oficial care a fost dat publicităţii de o agenţie guvernamentală chineză. În această ''carte albă'' sunt explicate pe larg modalităţile prin care Beijingul vrea reunificarea cu această insulă pe care o consideră parte a teritoriului său.

Taiwanul este numit ''insula rebelă'' de către China iar în ''cartea albă'', pe un ton uşor moderat, se vorbeşte despre faptul că ''reunificarea Chinei este o aspiraţie comună pentru toate fiicele şi fii naţiunii chineze’’.  

În acelaşi timp, nu există nicio marjă de manevră pentru partizanii independenţei iar forţa va fi utilizată ca o ultimă soluţie. ''Vom fi constrânşi să luăm măsuri drastice în faţa provocărilor separatiste sau a forţelor externe, dacă acestea vor trece liniile noastre roşii'', se mai spune în această ''carte albă''.

Autorităţile de la Beijing propun o intensificare a cooperării culturale, sociale şi economice şi vorbesc despre avantajele unei reunificări paşnice. ''Compatrioţii taiwanezi vor fi mai puternici, mai în siguranţă şi mult mai respectaţi pe scena internaţională'', se precizează în document. În timp ce China vorbeşte despre reunificare, Taiwanul gândeşte exact contrariul. Marea majoritate a locuitorilor din Taiwan se declară împotrivă.  

În ultima frază a ''cărţii albe'' concluzia Chinei este cât se poate de clară. ''Obiectivul reunificării patriei noastre trebuie realizat şi va fi atins''.