Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Cinci farmacii se alătură experimental campaniei de imunizare împotriva variolei maimuţei pentru a accelera ritmul de vaccinare

Un bărbat se vaccinează împotriva variolei maimuţei într-un centru de vaccinare deschis la Lille

Un bărbat se vaccinează împotriva variolei maimuţei într-un centru de vaccinare deschis la Lille
Un bărbat se vaccinează împotriva variolei maimuţei într-un centru de vaccinare deschis la Lille
Sursa imaginii: 
© François Lo Presti, AFP

În Franţa, vaccinarea împotriva variolei maimuţei stagnează deşi ministerul sănătăţii dă asigurări că sunt suficiente doze. Locurile disponibile pentru imunizare se completează foarte repede în ciuda faptului că s-au deschis peste 153 de centre de vaccinare. Experimental, cinci farmacii s-au alăturat campaniei de imunizare pentru a accelera ritmul de vaccinare şi pentru a suplini lipsa de personal.

În Franţa sunt peste 2.600 de cazuri de contaminare confirmate iar imunizarea se face cu paşi mici. Ministrul Sănătăţii, François Braun spune că mai bine de 30.000 de persoane s-au vaccinat până acum şi că sunt suficiente doze de vaccin pentru cei care vor dori să se vaccineze. El mai spune că acum se fac în jur de 2.000 de vaccinuri pe zi.

Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franţa a recomandat imunizarea tuturor persoanelor care aparţin unor grupuri cu risc crescut de contaminare. Este vorba despre homosexuali, persoane care întreţin relaţii sexuale cu mai mulţi parteneri, transgenderi, prostituate sau personal medical expus contaminării. Conform evaluării este vorba despre aproximativ 250.000 de persoane. Ministrul François Braun dă asigurări că nu vor fi probleme şi că toţi vor fi vaccinaţi dacă vor dori acest lucru.

În Franţa sunt peste 153 de centre de vaccinare. Cinci farmacii s-au alăturat cu titlu experimental campaniei pentru a suplini lipsa de personal medical.

Gilles Pialoux, şeful secţiei de maladii infecţioase şi tropicale de la Spitalul Temon din Paris spune la France 24 că ''trebuie soluţii rapide iar una dintre ele este de solicita farmaciile. În ritmul actual, ar fi nevoie  6 luni pentru a vaccina populaţia cu risc. Şi nu putem aştepta decembrie'', completează doctorul Gilles Pialoux.

Rolul farmaciilor în campania de vaccinare este foarte important, crede şi Jérôme Martin, co-fondator al Observatorului pentru transparenţă în politica medicamentului, la microfonul RFI:''Totul depinde de public şi de modul în care s-au organizat în farmacii pentru grupurile ţintă. Ţinând cont că până acum populaţia vizată este reprezentată de homosexuali, de prostituate, asta necesită într-adevăr o muncă în farmacii cu toate comunităţile vizate pentru moment şi cu asociaţiile care lucrează în domeniu. Este deci o veste bună că posibilitatea de a vaccina s-a extins iar logistica este cea potrivită. Într-un oraş mare cum este Parisul sau în regiunea pariziană nu va fi nicio problemă. Dacă suntem într-un oraş mic unde nu există o comunitate de homosexuali care este foarte vizibilă şi nici asociaţii care lucrează cu aceste persoane, atunci există riscul să apară mai multe probleme''. 

Dacă experimentul celor cinci farmacii care participă la campania de imunizare va fi unul reuşit, atunci oficialii spun că va fi extins. ''Ne pregătim cu toate capacităţile pentru a creşte numărul de vaccinări astfel încât această maladie să nu atingă populaţia generală'', spune François Braun, ministrul Sănătăţii.  

Medicii mai spun că pe lângă vaccinare şi prevenţia joacă un rol important în evitarea contaminării. Recent, Organizația Mondială a Sănătății a declanșat cel mai înalt nivel de alertă după ce numărul de cazuri a crescut.