Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Beluga din Sena, eutanasiată înainte să ajungă înapoi în mare (FOTO)

ap22222320307060.jpg

Beluga de pe Sena, la Notre-Dame-de-la-Garenne, nu departe de ecluza unde avea sà fie scoasà din apà pentru a fi transportatà spre mare, 9 august 2022.
Beluga de pe Sena, la Notre-Dame-de-la-Garenne, nu departe de ecluza unde avea sà fie scoasà din apà pentru a fi transportatà spre mare, 9 august 2022.
Sursa imaginii: 
Benoit Tessier / Pool via AP

În ciuda desfăşurării unor mijloace colosale, beluga – un cetaceu mai mare ca delfinul - care se rătăcise pe râul Sena acum zece zile nu a putut fi salvată. Animalul a fost eutanasiat în momentul transferului spre un bazin de la Canalul mânecii unde urma să fie îngrijit înainte de a fi transportat în larg. Revinim asupra acestui episod care a provocat emoţie în numeroase ţări străine şi a atras atenţia întregii prese franceze şi internaţionale.

Operaţiunea ultimei şanse a eşuat. Beluga – poreclită şi delfinul sau balena albă – fusese scoasă din apă în zorii zilei de miercuri după şase ore de eforturi depuse de o echipă de 80 de oameni – printre care 24 de scafandrii - în dreptul unei ecluze aflate la vreo 70 km de Paris. Luat în grijă de o echipă de veterinari, cetaceul a fost apoi urcat la bordul unui camion frigorific pentru a fi transferat la Ouistreham, în departamentul Calvados, într-un bazin cu apă de mare. Acolo, animalul de aproape o tonă şi 4 metri lungime urma să fie îngrijit 2-3 zile înainte de a fi transportat şi eliberat în larg.

Beluga a fost transportatà la bordul unui camion frigorific de la encluza de pe Sena unde a fost scoasà din apà, pânà la Ouistreham unde urma sà fie îngrijità si làsatà apoi liberà în mare.
Beluga a fost transportatà la bordul unui camion frigorific de la encluza de pe Sena unde a fost scoasà din apà, pânà la Ouistreham unde urma sà fie îngrijità si làsatà apoi liberà în mare.
Sursa imaginii: 
Prefectura departamentului Eure

Problema este că în timpul transferului, stare de sănătate a balenei albe s-a agravat. Veterinarii au constatat, în particular, probleme tot mai mari la aparatul respirator. «Suferinţa animalului era evidentă aşa că am decis că nu este pertinent să-i dăm drumul şi că trebuie să-l eutanasiem» a explicat unul dintre veterinarii care a participat la operaţiunea de salvare. «Suntem dezolaţi de acest sfrârşit tragic chiar dacă ne aşteptam puţin ţinând cont de starea de slăbiciune a animalului» a reacţionat de partea sa ONG-ul de apărare a oceanelor Sea Shepherd.

 

 

Beluga urmează acum să fie autopsiată pentru a determina de ce a murit şi deci cauzele care au putut s-o aducă spre apele calde şi dulci ale Senei. Reamintim că beluga este un cetaceu care trăieşte de obicei în grup şi în apele foarte reci ale oceanului Arctic. Rătăcirea sa pe Sena este pe cât de inedită, pe atât de inexplicabilă. Din spusele unor specialişti, este vorba de abia de a doua beluga rătăcită într-un fluviu francez. Prima beluga s-a prins în plasele pescarilor din delta Loirei în …1948 !

Soarta balenei albe moarte acum în Franţa a suscitat un val enorm de emoţie în lumea întreagă. S-au colectat 35.000 de euro în câteva zile pentru a finanţa operaţiunea. Mii de mesaje au circulat pe reţelele de socializare, e adevărat nu toate favorabile acestei operaţiuni ieşite din comun. Astfel, Jacques Attali, scriitor, economist şi fost consilier prezidenţial, se întreba retoric pe Twitter, miercuri dimineaţa, «dacă pentru salvarea magnifică a unui beluga s-au mobilizat 80 de oameni, câţi sunt gata să salveze de la foamete fiecare copil din lume?» Mesajul provocase până miercuri seara peste 4 mii de comentarii – în mare parte negative, uneori injurioase sau antisemite.  Să mai spunem că şi la faţa locului, zeci de riverani au stat noaptea trecută treji pentru a asista la tentativa de salvare a cetaceului. Reacţii similare au avut loc la sfârşitul lunii mai când o orcă se rătăcise şi ea pe Sena înainte să moară câteva zile mai târziu. «E o incredibilă coincidenţă şi nimic altceva. Niciun studiu ştiinţific nu ne permite să facem vreo apropiere între aceste două situaţii dramatice» spune un specailist în cetacee citat de ziarul Le Parisien.

 
Beluga din Sena, eutanasiată înainte să ajungă înapoi în mare