Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord anunţă «o victorie strălucitoare» contra Covid-19

ap22222853706661.jpg

Liderul Kim Jong-un felicità personalul medico sanitar de la Phenian, 10 august 2022.
Liderul Kim Jong-un felicità personalul medico sanitar de la Phenian, 10 august 2022.
Sursa imaginii: 
Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Kim Jong-un, liderul stalinist de la Phenian, a anunţat «o victorie strălucitoare» contra Covid-19 şi a ordonat ridicarea tuturor restricţiilor impuse în ţară. Oficial, primul caz de infectare cu SARS-CoV-2 în Coreea de Nord a fost anunţat în 12 mai iar din 29 iulie nu s-a mai înregistrat niciun caz.

Potrivit agenţiei de presă locale KCNA, Coreea de Nord a înregistrat în total 4,8 milioane de bolnavi de Covid-19 – mai exact «cazuri de febră» pentru a folosi limbajul propagandistic - doar 74 de pacienţi fiind morţi. Cu alte cuvinte, rata oficială de letalitate a fost de numai 0,002%. Coreea de Sud, cu un sistem sanitar mult mai performant şi cu o puternică rată de vaccinare, afişează o rată de mortalitate de 0,12%.

În Coreea de Nord nu s-a folosit niciun vaccin, nu există niciun tratament contra coronavirusului iar spitalele locale sunt subechipate şi dispun de puţine unităţi de terapie intensivă, afirmă experţii citaţi de agenţiile de presă. Potrivit universităţii americane Johns Hopkins, sistemul de sănătate nord-coreean se clasează pe locul 193 din 195 ţări analizate.

La anunţarea primului caz de Covid-19, în luna mai, Kim Jong-un a preluat personal conducerea operaţiunilor de combatere a epidemiei. După ce a ordonat o carantină naţională, liderul stalinist a desfăşurat armata în toată ţara. Totodată, Coreea de Nord a fost una din primele ţări din lume care şi-a închis frontierele încă din ianuarie 2020. Miercuri, în faţa unei audinţe entuziaste, Kim a declarat că «gestionarea epidemiei este un miracol fără precedent în istoria mondială a sănătăţii publice.»

Din spusele influentei sale surori, citată tot de KCNA, Kim Jong-un a fost şi el bolnav de Covid-19 suferind de febră mai multe zile la rând. «Nu s-a putut însă întinde nicio clipă întrucât se gândea la persoanele de care era responsabil» a mai spus cu tradiţionala limbă de lemn Kim Yo-jong. Experţii notează că este pentru prima dată că Phenian anunţă că «liderul suprem» a fost infectat cu SARS-CoV-2. De obicei, sănătatea acestuia este un subiect tabu.

Sora liderului de la Phenian a profitat de ocazie pentru a acuza Coreea de Sud de provocarea epidemiei de Covid-199 în nordul peninsulei. În opinia ei, de vină sunt cei din sud care trimit cu baloane prospecte de propagandă şi bani spre cei din nord. «Este o crimă contra umanităţii» a îndrăznit să spună chiar Kim Yo-jong, afirmă agenţia oficială. Ea a ameninţat Seul cu «puternice represalii. Vom eradica nu doar virusul ci şi autorităţile sud-coreene». Seul a respins «acuzaţiile fără fundament şi comentariile grosiere şi ameninţătoare» venite de la Phenian.

Analiştii estimează că declaraţia de victorie contra Covid-19 proclamată de regimul nord-coreean arată că ţara şi-a fixat de acum încolo alte priorităţi. «Fie relansarea economică, fie relizarea unui nou test nuclear» sugerează un profesor universitar de la Seul citat de agenţia France Presse.