Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Sud: Moştenitorul grupului Samsung, graţiat de preşedinte pentru a ''ajuta economia''

Lee Jae-yong, vicepreşedintele Samsung Electronics, a fost graţiat de preşedintele sud-coreean

Lee Jae-yong, vicepreşedintele Samsung Electronics, a fost graţiat de preşedintele sud-coreean
Lee Jae-yong, vicepreşedintele Samsung Electronics, a fost graţiat de preşedintele sud-coreean
Sursa imaginii: 
© Yonhap via REUTERS

Moştenitorului grupului Samsung, Lee Jae-yong a fost graţiat de preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol pentru a ''ajuta economia'' ţării. Patronul grupului a fost condamnat în ianuarie 2021 la închisoare pentru ''corupţie şi deturnare de fonduri''.

Lee Jae-yong a fost eliberat condiţionat în august, anul trecut, după ce a ispăşit 18 luni din pedeapsa de doi ani şi jumătate pe care a primit-o pentru corupţie. Condamnarea nu-i permitea să lucreze o perioadă de cinci ani, dar odată cu graţierea prezidenţială va putea să se întoarcă la lucru şi să ''ajute economia'', după cum explică ministerul de Justiţie din Coreea de Sud într-un comunicat citat de AFP. ''Din cauza crizei economice mondiale, dinamismul şi vitalitatea economiei naţionale s-au deteriorat şi ne temem că marasmul economic se va prelungi'', se spune în comunicat. În document, ministerul speră ca Lee Jae-yong să poată dirija ''motorul de creştere al ţării prin investiţii active în tehnologii şi prin noi de locuri de muncă'' .

 Lee Jae-yong a dat asigurări că va munci pentru economia ţării sale. În acelaşi timp cu Lee Jae-yong au mai fost graţiaţi alţi 3 oameni de afaceri care ispăşeau pedepse tot pentru corupţie.

Miliardarul Lee Jae-yong are 54 de ani. În clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume realizat de revista Forbes ocupă poziţia cu numărul 278. El este vicepreşedintele grupului Samsung, cel mai mare producător de telefoane inteligente din lume. Cifra globală de afaceri a acestui colos industrial reprezintă o cincime din produsul intern brut al Coreei de Sud.

Unii analişti au comentat critic graţierea miliardarului de la conducerea Samsung. Vladimir Tikhonov, profesor de studii coreene la Universitatea din Oslo, citat de AFP, spune că ''marii oameni de afaceri simt că nu sunt atinşi de nicio normă legală. Guvernul face mai mult sau mai puţin ce vrea şi creează condiţiile pentru acumularea de capital''. 

Graţierea de care beneficiază Lee Jae-yong vine după ce Samsung a prezentat un plan amplu de investiţii de aproximativ 356 miliarde de dolari pentru următorii 5 ani.