Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Şomajul se menţine stabil în ciuda inflaţiei de peste 6%

Agenţie Pôle Emploi din Marsilia, Franţa

Agenţie Pôle Emploi din Marsilia, Franţa
Agenţie Pôle Emploi din Marsilia, Franţa
Sursa imaginii: 
AP - Claude Paris

În Franţa, indicele de şomaj se menţine stabil pentru al doilea trimestru consecutiv. Piaţa muncii din Hexagon este în condiţii bune, în ciuda previziunilor economice internaţionale sumbre şi a inflaţiei.

Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice din Franţa a dat publicităţii ultimele cifre legate de şomaj şi inflaţie. Datele par mai degrabă bune dacă ne uităm pe hârtie. În cel de-al doilea trimestru, şomajul s-a stabilizat la 7,4% pentru populaţia activă din Franţa, faţă de 7,3 % în primul trimestru al acestui an.''De la ieşirea din ceea ce a fost mai dur în criza sanitară, gradul de ocupare a forţei de muncă este foarte dinamic'', spune Sylvain Larrieu, şeful diviziei de sinteză pentru piaţa muncii din cadrul Institutului Naţional de Statistică, citat de AFP.

Gradul de ocupare a forţei de muncă pentru categoria de vârstă de 15-64 de ani se menţine la 68%, o situaţie fără precedent din 1975. Cifrele sunt bune şi pentru grupa de vârstă 15-24 de ani, de 42,5%.

Inflaţia este în acest moment de 6,1% iar pentru luna septembrie previziunile făcute de Ministrul Economiei, Bruno Le Maire sunt că aceasta va ajunge în jurul a 7%.

Preşedintele Emmanuel Macron a stabilit drept obiectiv un indice de şomaj de 5% pentru 2027. Pentru atingerea acestuia, guvernul mizează pe 3 reforme: reforma asigurărilor de şomaj, transformarea Pôle Emploi, echivalentul Direcţiei de muncă din România, în ''Franţa Lucrează'' şi condiţionarea acordării unui ajutor minim (aşa numitul RSA - venit de solidaritate activ) de desfăşurarea unei activităţi.