Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Precipitaţiile au limitat extinderea incendiilor. Emmanuel Macron anunţă o viitoare întâlnire cu toţi factorii implicaţi în lupta împotriva flăcărilor

Pompieri şi fermieri luptă împreună pentru stingerea unui incendiu de pădure în Gironde, la Saint-Magne, 12 august 2022

Pompieri şi fermieri luptă împreună pentru stingerea unui incendiu de pădure în Gironde, la Saint-Magne, 12 august 2022
Pompieri şi fermieri luptă împreună pentru stingerea unui incendiu de pădure în Gironde, la Saint-Magne, 12 august 2022
Sursa imaginii: 
REUTERS - STEPHANE MAHE

Ploile din ultimele ore au limitat extinderea flăcărilor în zonele care, de câteva zile, se confruntă cu incendii. Cel mai afectat este departamentul Gironde, unde mai multe focare au reizbucnit şi au mistuit mai bine de 7.400 de hectare de vegetaţie. De la începutul săptămânii peste 10.000 de persoane au fost evacuate preventiv.

Sud-vestul şi vestul Franţei alături de câteva departamente din sud-est şi din partea central-vestică au traversat o săptămână în care incendiile au reizbucnit şi s-au extins cu rapiditate pe fondul secetei prelungite. În Gironde şi foarte aproape de Landes sunt şi pompierii români care au venit în sprijinul pompierilor francezi. Împreună fac eforturi pentru a ţine sub control extinderea flăcărilor.

Peste 600 de pompieri sunt în continuare mobilizaţi în Aveyron. Au ars cel puţin 500 de hectare care se adaugă altor 800 care au fost mistuite la începutul perioadei marcate de incendii. În Bretania, în departamentul Morbihan, în pădurea Brocéliande au ars 400 de hectare. Pompierii anunţă că, deocamdată, pericolul a trecut, dar rămân vigilenţi.   

În Jura au ars peste 1500 de hectare de pădure în această săptămână. Alte câteva sute de hectare sunt în continuare ameninţate de flăcări. În unele zone ale masivului sunt aşteptate precipitaţii care vor limita extinderea flăcărilor. Prefectura spune că incendiile sunt ceva istoric şi inedit pentru această zonă. Aproape 280 de pompieri sunt în continuare mobilizaţi.

Meteorologii anunţă că furtunile vor lua locul temperaturile ridicate care vor începe, treptat, să scadă. 7 departamente din sud-est sunt în alertă de ploi şi vijelii.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că după stingerea incendiilor va organiza o întâlnire cu toţi factorii implicaţi în lupta împotriva incendiilor, pentru a găsi cea mai bună strategie de prevenire a acestor fenomene. Emmanuel Macron este în acest moment în vacanţă la reşedinţa de vară a preşedinţilor francezi, la Brégançon, în departamentul Var. Guvernul de la Paris îşi va relua activitatea după perioada de vacanţă pe 22 august.