Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Taiwan: China anunță noi exerciții militare în timp ce o delegație a Congresului american vizitează insula

Un avion militar chinez survolează insula Pingtan, în apropiere de Taiwan, 5 August 2022

Un avion militar chinez survolează insula Pingtan, în apropiere de Taiwan, 5 August 2022
Un avion militar chinez survolează insula Pingtan, în apropiere de Taiwan, 5 August 2022
Sursa imaginii: 
AP Photo/Ng Han Guan

China a anunțat noi exerciții militare în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita unei delegații americane în insulă, vizită care nu a fost anunțată. Este a doua vizită americană, după cea a președintei Camerei reprezentanților, Nancy Pelosi, moment care a stârnit numeroase critici din partea Beijingului. 

Delegația americană discută cu reprezentanții taiwanezi despre securitatea din regiune, relațiile comerciale, investiții și despre încălzirea climatică.

China a efectuat mai multe manevre militare după ce Nancy Pelosi, președinta Camerei reprezentanților a fost în Taiwan în urmă cu două săptămâni iar acum, după sosirea a cinci parlamentari americani, Beijingul a anunțat din nou exerciții militare.

Armata chineză a declarat într-un comunicat citat de AFP că ''Teatrul de est al Armatei Populare de Eliberare Chineză a organizat o patrulare pentru a pregăti lupta interarme și exerciții de luptă pe mare și în spațiul aerian în jurul Taiwanului''. Sosirea delegației americane nu a fost anunțată iar Beijingul a precizat că ''parlamentarii americani ar trebui să se oprească să se joace cu focul în chestiunea Taiwanului''. Noile manevre constituie ''o descurajare solemnă împotriva Taiwanului și a Statelor Unite care continuă să joace trucuri politice și subminează pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan'', spune Shi Yi, purtător de cuvânt al comandamentului est al armatei chineze, într-un comunicat.  

Cum ar trebui privită această vizită americană și care ar putea fi consecințele explică Philippe Golub, profesor de relații internaționale la Universitatea americană din Paris, la microfonul RFI: '' Suntem într-o dinamică de rivalitate crescută în raportul de forțe dintre China și Statele Unite ale Americii care se agravează, o rivalitate care poate evolua într-o serie de crize, dacă nu chiar într-un incident militar care poate degenera. Suntem într-o dinamică periculoasă de ambele părți, de partea americană și de partea chineză. Este o problemă structurală, adică de foarte multă vreme elitele din politica externă americană, de securitate americană consideră că China a devenit prea repede prea mare, prea bogată, prea puternică și că amenință pozițiile Americii și ale aliaților Statelor Unite în Asia Pacifică, iar cei care fac parte din delegația americană care merge în Taiwan contribuie, în mod evident, la creșterea tensiunilor și, în același timp, reafirmă că Statele Unite ale Americii nu vor lăsa Taiwanul să cadă într-o situație de conflict cu China''.

Delegația americană sosită la Taipei este formată dintr-un senator și patru membri ai Camerei reprezentanților.

China consideră că Taiwanul care are o populație de peste 23 de milioane de locuitori este una din provinciile sale pe care nu a reușit încă să le reunifice cu teritoriul său, după sfârșitul războiului civil chinez din 1949. Mai mult, China a considerat că vizita președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, cel mai înalt responsabil american sosit în Taiwan după multe decenii, a fost o provocare majoră.

În fata manevrelor lansate de China ca represalii, Taiwanul a organizat propriile exerciții militare simulând organizarea propriei apărări în fața unei eventuale invazii chineze.