Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Operațiunea Barkhane: Franța și-a retras toți soldații din Mali

Dupa 9 ani, Franta si-a retras trupele militare care actionau în cadrul operatiunii Barkhane, în Mali.

Dupa 9 ani, Franta si-a retras trupele militare care actionau în cadrul operatiunii Barkhane, în Mali.
Dupa 9 ani, Franta si-a retras trupele militare care actionau în cadrul operatiunii Barkhane, în Mali.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Jerome Delay

Ultimii soldați francezi, care acționau în cadrul operațiunii Barkhane au părăsit, luni, Mali, după o prezență de 9 ani aici. Practic, militarii luptau în Sahel împotriva mișcărilor islamiste. Este vorba de aproximativ 300 de militari – legionari și trupe ale marinei, parașutiști.  

Franța și partenerii implicați în lupta contra grupărilor jihadiste, în Sahel, au decis, în februarie, retragerea trupelor din Mali, pe motiv că este imposibil să coopereze cu puterea.

Loviturile de stat din ultimele luni din Mali, Ciad și din Burkina Faso au fragilizat relația cu Franța și au consolidat grupările jihadiste din regiune. Totodată, a câștigat teren influența rusă.

"Franța rămâne angajată în Sahel, alături de parteneri, pentru a asigura stabilitatea în lupta contra terorismului", a precizat Palatul Elysée într-un comunicat.

Principala bază a trupelor franceze, în regiune, va fi în Niger. 1.000 de soldați se vor afla aici, în capitala Niamey. Ei vor dispune de avioane de vânătoare, de drone și de elicoptere, după cum precizau responsabili francezi, în iulie.

Iar între 300 și 400 de militari vor fi desfășurați în cadrul unor operațiuni speciale ale armatei locale, în regiuni frontaliere cu Burkina Faso și cu Mali.

Un alt contingent cu până la 1.000 de soldați va staționa în Ciad.

Dar, forțele franceze nu vor derula misiuni armate în Mali, subliniază responsabili francezi.

De la începutul anului, mai bine de 2.000 de civili au fost uciși în Mali, în Niger și în Burkina Faso, arată un calcul al France Presse.

În cei 9 ani de prezență militară în Sahel, 59 de militari francezi și-au pierdut viața aici.

Iar cineva trebuia să tragă ușa bazei de la Gao iar acesta a fost căpitanul Yann -  ultimul soldat francez care a lăsat în urmă această bază: "Suntem ultimii care plecăm de la baza Gao. De 6 luni lucrăm la această plecare. Așadar, simbolic sunt cel care trage ușa în urma lui. Este un moment particular deoarece ne aflăm la Gao de 8 ani iar în Mali suntem din 2013. Închidem Gao și plecăm definitiv din Mali, suntem la finele unui parcurs. Iar în acest moment special ne gândim la cei 59 de soldați francezi care și-au pierdut viața aici. O parte din noi, o parte din Franța rămâne aici pentru totdeauna. Apoi, ne gândim că este misiunea noastră de a închide această ultimă bază în care activam în Mali. Ideea este de a o închide cu onorul cuvenit. Lăsăm în urma noastră imaginea Franței căci avem o istorie comună și am adus foarte multe acestei țări. Am stat de vorbă cu localnicii și am observat acest lucru. Rămânem fideli valorilor noastre și continuăm munca celor care au fost aici de la bun început, acum 9 ani".

Luni, un expert al ONU atenționa asupra tot mai deselor încălcări ale drepturilor omului în Mali, de către grupările extremiste și de forțele de securitate locale. Expertul s-a deplasat în Mali, unde, s-a întâlnit cu reprezentanți ai armatei locale, cu societatea civilă, cu diplomați și cu agenții ale Națiunilor Unite. Conform expertului, autoritățile locale neagă cooperarea cu militari ruși și susțin că aceștia se află aici strict pentru a instrui militarii locali.

Totul a început în 2013, cu Operațiunea Serval - o intervenție militară în Mali lansată de armata franceză. Ea a fost încheiată după un an și jumătate, în iulie 2014, când forțele franceze au integrat un dispozitiv regional care acționa în cadrul operațiunii Barkhane. Practic, ideea era de a fi sprijinite trupele maliene care luptau contra  grupărilor islamiste armate care au preluat controlul asupra părții de nord a țării.  

În 2013, președintele francez François Hollande explica faptul că soldații francezi – împreună cu forțele aliate - încearcă să oprească înaintarea către Bamako a forțelor jihadiste și doresc să permită țării să își recupereze integritatea teritorială.

În 2020, Franța avea în Mali aproximativ 5.500 de soldați. Jumătate dintre ei au fost retrași, până la finele anului.