Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan: Talibanii au celebrat un an de la preluarea puterii

in_doar_cateva_luni_viata_femeilor_afgane_s-a_degradat_au_pierdut_dreptul_de_a_vota_de_a_lucra_dar_si_pe_cel_de_a_manifesta.

În doar câteva luni, viața femeilor afgane s-a degradat, au pierdut dreptul de a vota, de a lucra dar și pe cel de a manifesta.
În doar câteva luni, viața femeilor afgane s-a degradat, au pierdut dreptul de a vota, de a lucra dar și pe cel de a manifesta.
Sursa imaginii: 
© AP/Rahmat Gul

Afganistanul este în pragul unui colaps, la 365 de zile de când talibanii au revenit la putere. În această țară distrusă de zeci de ani de război, sărăcia se instalează tot mai mult. Rata sărăciei a crescut de la 72% în 2021 la 97% în 2022. 

Organizațiile umanitare estimează că 95% din populație pur și simplu nu se poate hrăni suficient.

În numeroasele tabere în care trăiesc afgani, tot mai mulți copii suferă de malnutriție. Este vorba de tabere pentru afganii care au fost nevoiți să își părăsească locuințele ori au rămas fără case în urma bombardamentelor. Este, de altfel, populația cea mai vulnerabilă.

Potrivit ONU, mai bine de 1 milion de copii afgani, ce nu au împlinit încă 5 ani, sunt amenințați de malnutriție.

Coordonatoarea ONG-ului Medici fără Frontiere în Afganistan, a observat, în ultimul an, o creștere a numărului de copii subnutriți. Ea se îngrijorează și de sănătatea femeilor gravide, multe dintre ele suferă de malnutriție iar repercursiunile sunt evidente asupra nou-născuților.

Multe spitale și centre medicale au fost închise în ultimul an, în lipsa unui buget aferent.

Mulți medici au rămas fără locuri de muncă și au plecat în alte țări astfel că este mult redus ansamblul personalului medical, care, încearcă să răspundă urgențelor.

Echipele medicale din multe spitale publice se tem că vor rămâne fără banii ce vin, în mod normal, din străinătate. "Dacă finanțările vor fi suspendate, întregul sistem de sănătate se va prăbuși”, explică directorul unui spital aflat la nord de Kabul.

De când talibanii au preluat puterea, în urmă cu un an, economia locală s-a prăbușit iar țara se află într-o gravă criză financiară.

Bugetul de stat este compus, în proporție de 75%, din ajutoare internaționale. Ele au fost sistate, însă, odată ce au ajuns la putere fundamentaliști religioși. Șomajul a explodat iar 70% din familiile afgane nu pot să își asigure nevoile esențiale.

Băncile nu dispun de lichidități iar de un an există un plafon săptămânal pentru retragerile bancare.

Banca Centrală afgană este privată de rezervele internaționale.

Mii de societăți au fost nevoite să închidă iar cele care au supraviețuit, sunt victimele sancțiunilor internaționale care au fost decretate la adresa guvernului taliban, a cărui legitimitate nu a fost recunoscută de niciun stat, până la ora actuală.

Economia s-a prăbușit dar numeroși patroni se bucură că a fost diminuată corupția.

Dar, pentru femei, venirea talibanilor la putere nu a adus nimic bun. Femeile nu au dreptul să se implice în viața politică și le este interzis să lucreze. Potrivit ONU, pierderea economică imediată ar putea atinge 1 miliard de dolari, până la 5% din Produsul Intern Brut al Afganistanului.

Colegiile și liceele sunt închise adolescentelor. Regimul taliban a promis că le va redeschide dar, nimic nu s-a întâmplat.

În doar câteva luni, viața femeilor afgane s-a degradat, au pierdut dreptul de a vota dar și pe cel de a manifesta.

Marzia, în vârstă de 50 de ani, lucra în urmă cu un an într-un minister. De când talibanii au venit la putere, posturile femeilor au fost preluate de bărbați iar doamnele au fost disponibilizate: "Înainte aveam un salariu decent, nu aveam probleme financiare și puteam să îmi educ copiii. Dar, cred că regimul taliban este așa cum a fost mereu – unul nefast".

O militantă susține că se teme pentru viața ei și că își dorește să poată lucra: "Femeile din Afganistan au pierdut tot ceea ce au câștigat în ultimii ani iar acum se luptă se obțină măcar cele mai elementare drepturi  – să existe un acces la educație, la piața muncii. Uneori, îmi pun pantofii în picioare pentru ca să ies din casă și îmi spun că poate nu voi mai reuși să revin acasă. Tatăl meu mă tot atenționează că nu pot face exact ce mi-aș dori în societate astfel că nu îmi rămâne decât să mă bucur că sunt în viață dar, aș dori să pot lucra".

Graeme Smith a fost analist pentru International Crisis Group iar între 2015 și 2018 a fost responsabil de chestiuni politice în Afganistan, pentru Națiunile Unite: "Statele Unite se interesează, în continuare, de contra terorism și de stabilitatea regională în Afganistan și în vecinătatea ei. Adică, Statele Unite observă îndeaproape grupurile care activează aici. Pe de altă parte, încearcă să încurajeze economia, după decenii de război. Dar, asta implică negocieri constante între autoritățile americane și cele locale, talibanii în ceea ce privește viitorul Băncii Centrale și în privința unui acces pentru misiunile umanitare dar și pe alte subiecte ce trebuiesc discutate pentru ca țara să fie repusă pe picioare".

Pe 30 august 2021, armata americană a părăsit definitiv Afganistan și a pus astfel capăt unei prezențe militare ce s-a întins pe 2 decenii.