Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Guvernul a anunțat fonduri pentru sinistrații din zonele afectate de incendii

Pompierii luptă cu flăcările care au răvășit departamentele Landes și Gironde, 10 august 2022

Pompierii luptă cu flăcările care au răvășit departamentele Landes și Gironde, 10 august 2022
Pompierii luptă cu flăcările care au răvășit departamentele Landes și Gironde, 10 august 2022
Sursa imaginii: 
© SDIS 33 via AP

Guvernul Franței va debloca ajutoare fiscale pentru sinistrații din zonele care au fost afectate de incendii. Ministerul pentru buget și cel al economiei anunță că întreprinderile și particularii vor fi ajutați cu bani și înlesniri fiscale pentru a atenua pagubele lăsate în urmă de flăcări. 

Ministrul Conturilor Publice, Gabriel Attal a anunțat că după reluarea activității guvernamentale se va pune la punct o strategie prin care sinistrații din zonele lovite de incendii să poată beneficia de ajutoare. ''Vrem să dăm un pic de oxigen celor care au avut de suferit în mod direct din cauza incendiilor'', a declarat ministrul Gabriel Attal pentru un cotidian regional.

Concret, pentru sinistrați sunt vizate 3 măsuri și anume: amânarea plății impozitului pe salariu, suspendarea impozitelor locale pentru locuințele distruse de flăcări și o reevaluare a valorii locative a acestora în funcție de pagubele suferite.

O serie de facilități sunt prevăzute și pentru întreprinderi. Mai exact, acestea vor beneficia de amânări de la plata unor taxe și impozite precum și rambursarea rapidă a TVA.

Din luna iunie, după valuri de caniculă și numeroase incendii, Franța a înregistrat un trist record pentru această perioadă, cu cea mai mare suprafată arsă, de peste 60.000 de hectare de teren.

Ministrul Gabriel Attal a mai anunțat intenția guvernului de la Paris de a majora bugetul destinat mijloacelor de luptă împotriva incendiilor, cu fonduri suplimentare pentru securitatea civilă. De altfel, președintele Emmanuel Macron are în plan organizarea unei reuniuni cu toți factorii implicați pentru stabilirea celei mai bune strategii de prevenire și de luptă împotriva incendiilor.