Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Convorbire telefonică Emmanuel Macron-Volodimir Zelensky despre centrala de la Zaporojie

Întâlnire Emmanuel Macron-Volodimir Zelensky, Kiev, 16 iunie 2022

Întâlnire Emmanuel Macron-Volodimir Zelensky, Kiev, 16 iunie 2022
Întâlnire Emmanuel Macron-Volodimir Zelensky, Kiev, 16 iunie 2022
Sursa imaginii: 
© REUTERS/Valentyn Ogirenko

Președintele Franței, Emmanuel Macron a vorbit din nou la telefon cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelensky. Tema principală a discuției dintre cei doi șefi de stat a fost situația de la centrala nucleară de la Zaporojie. 

Emmanuel Macron și Volodimir Zelensky au discutat mai bine de o oră și 20 de minute despre centrala de la Zaporojie care, frecvent, este ținta unor lovituri precum și despre securitatea alimentară mondială. Emmanuel Macron i-a spus lui Volodimir Zelensky ''este preocupat de amenințarea prezenței și de acțiunile forțelor armate ruse în contextul războiului''.

De asemenea, președintele francez s-a interesat de ''siguranța și securitatea instalațiilor nucleare ucrainene și a făcut un apel pentru retragerea forțelor armate ruse din zona centralei'', se spune într-un comunicat publicat de Palatul É​lysée. Emmanuel Macron sprijină propunerea directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de a trimite o misiune la fața locului în cel mai scurt timp. Cei doi președinți au vorbit la telefon și despre această vizită.

Liderul de la Kiev i-a mulțumit lui Emmanuel Macron pentru ajutorul pe care Franța îl acordă țării sale. El a cerut înăsprirea sancțiunilor îndreptate împotriva Rusiei și a vorbit despre ''terorismul nuclear al Rusiei''. De la începutul lunii martie, centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este sub control rusesc iar de la sfârșitul lui iulie, cele două tabere se acuză reciproc. În ultimele zile au avut loc mai multe bombardamente în vecinătatea centralei. Partea ucraineană vorbește despre posibilitatea unei catastrofe nucleare. De altfel, săptămâna trecută a avut loc o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate a ONU pe acest subiect.

Președintele Volodimir Zelensky a avertizat că ''o catastrofă la centrală amenință întreaga Europă'' și a acuzat armata rusă de ''bombardarea orașelor și a comunelor din vecinătate''. Liderul de la Kiev a făcut un apel către întreaga comunitate internațională, vorbind despre pericolul radioactiv de la Zaporojie și despre necesitatea unei acțiuni comune în fața acestei amenințări. El a cerut retragerea trupelor ruse din zona centralei și din împrejurimi. ''Dacă un stat terorist își permite să ignore complet cererile comunității internaționale și chiar mai mult, pe un subiect atât de sensibil, aceasta indică necesitatea unei acțiuni imediate. Orice incident radioactiv la centrala nucleară de la Zaporojie poate fi o lovitură pentru țările Uniunii Europene, pentru Turcia, pentru Georgia și pentru țările din regiunile mai îndepărtate. Totul depinde de direcția și de forța vântului'', a precizat Volodimir Zelensky.

Un alt subiect al discuției telefonice dintre Emmanuel Macron și Volodimir Zelensky a fost securitatea alimentară mondială. Șeful statului francez a pledat pentru continuarea acordurilor care permit exporturile de cereale ucrainene pe cale maritimă, prin portul Odessa. O navă umanitară care transportă 23.000 de tone de cereale spre Africa a părăsit marți Ucraina, o premieră după acordurile din iulie.  

Războiul din Ucraina a antrenat mai multe pachete de sancțiuni din partea comunității internaționale îndreptate împotriva Rusiei și un ajutor consistent financiar și umanitar pentru Ucraina. De cealaltă parte, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Statele Unite că trenează conflictul din Ucraina.

La final, reamintim că ultima convorbire telefonică dintre Emmanuel Macron și Volodimir Zelensky a avut loc la începutul lunii august.