Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia atacă obiective din nordul Siriei: 11 persoane au murit în lovituri aeriene turce

presedintele_recep_tayyip_erdogan_anunta_din_luna_mai_ca_doreste_sa_intervina_in_nordul_siriei._.jpg

Presedintele Recep Tayyip Erdogan anunta din luna mai ca doreste sa intervina în nordul Siriei.
Presedintele Recep Tayyip Erdogan anunta din luna mai ca doreste sa intervina în nordul Siriei.
Sursa imaginii: 
Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

În nordul Siriei, Turcia a atacat obiective locale. Atacul s-a soldat cu 11 morți, marți, după atacuri nocturne între forțele de la Ankara și combatanți kurzi, anunță Observatorul sirian pentru drepturile omului. Secretarul ONG-ului susține că nu se știe cu exactitate dacă persoanele ucise fac parte din rândul forțelor regimului sirian ori sunt combatanți kurzi, care controlează zona.  

Forțele democratice siriene - organism condus de kurzi, a precizat într-un comunicat că avioane militare turcești au condus 12 lovituri aeriene împotriva unor obiective ale armatei siriene, aflate pe o fâșie de frontieră comună cu Turcia. Raidurile s-au soldat cu victime, a precizat purtătorul de cuvânt a Forțelor democratice siriene.

Kurzii controlează o parte importantă din nord-estul Siriei, o țară distrusă în urma războiului declanșat în 2011 și care a devenit tot mai complex odată cu intervenția a tot mai multor grupări și puteri străine, cum este cazul Turciei.

Conflictul a făcut până acum jumătate de milion de morți și milioane de refugiați.

Forțele siriene se află, de mai mulți ani, în zonele controlate de kurzi, în apropierea frontierei cu Turcia, în cadrul unui acord prin care se dorește blocarea militarilor turci care doresc să elimine cât mai mulți combatanți kurzi. Ankara îi consideră drept «teroriști».

Ministerul turc al Apărării a precizat că «13 teroriști au fost neutralizați în atacurile Ankarei în Siria» și a indicat că operațiunile vor continua, în regiune.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan amenință din luna mai că va interveni în nordul Siriei.

"O ofensivă militară dusă împotriva combatanților kurzi, în nordul Siriei, va aduce prejudicii Siriei, Turciei și regiunii", preciza, în iulie, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Totuși, ayatollahul l-a asigurat pe liderul de la Ankara că Iran va coopera cu Turcia  "în lupta pe care o duce împotriva terorismului".

Practic, Turcia dorește să creeze o zonă de securitate, o fâșie lungă de 30 de km pe frontiera comună cu Siria și sperA să obțină ajutorul Iranului și Rusiei pentru a interveni militar în N-V Siriei.

Armata turcă, prezentă în zone din nordul teritoriului sirian, limitrof Turciei, a lansat între 2016 și 2019, trei operațiuni de anvergură în Siria.