Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: Incendiile de pădure s-au dublat în întreaga lume în 20 de ani

Incendiu uriaș la Saint-Magne, la sud de Bordeaux, sud-vestul Franței

Incendiu uriaș la Saint-Magne, la sud de Bordeaux, sud-vestul Franței
Incendiu uriaș la Saint-Magne, la sud de Bordeaux, sud-vestul Franței
Sursa imaginii: 
Fotografie furnizată pentru AP de pompierii din Gironde SDIS33

Incendiile de pădure s-au dublat în ultimii 20 de ani la nivel mondial. Ultimele studii realizate de diferite categorii de oameni de știință au dus la concluzia că frecvența acestora este determinată de încălzirea climatică și că se impun noi programe și strategii pentru a înțelege mai bine cum pot fi limitate și, mai ales, cum se poate lupta eficient împotriva lor. 

Experiența ultimelor incendii care au răvășit peste 60 de mii de hectare numai în Franța îi pune pe oamenii de știință în fața unor noi modele de cercetare. Rezultatele sunt îngrijorătoare și cer soluții rapide. Ultimul studiu care se bazează pe cercetările unor profesori și cercetători de la mai multe universități și organizații mondiale a reunit datele culese de diferiți sateliți internaționali. De la începutul acestui secol, s-a distrus de două ori mai multă suprafață forestieră în întreaga lume. În comparație cu 2001, de exemplu, focurile de pădure au ars în medie cu 3 milioane de hectare mai mult, ceea ce ar putea echivala cu suprafața Belgiei.

70% din suprafața devorată pur și simplu de flăcări în 20 de ani reprezintă păduri boreale care acoperă o mare parte din Rusia, Canada și Alaska, adică marile rezervoare planetare de absorbție a carbonului. Conform acestui ultim studiu, incendiile stau la baza reducerii a peste un sfert din suprafața forestieră a planetei de la începutul acestui secol, alți factori sunt tăierea masivă a copacilor sau cauze naturale cum ar fi, de exemplu, inundațiile.

Distrugerea pădurilor din cauza incendiilor, distrugere agravată de secetă și de temperaturile foarte ridicate, antrenează creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră care accentuează și mai mult încălzirea climatică. Anthony Collin, profesor-cercetător la Universitatea Lorraine, pledează la microfonul RFI pentru folosirea inteligenței artificiale și a statisticii pentru a înțelege modul în care se propagă un incendiu de vegetație: ''Suntem în fața unei păduri care seamănă cu niște chibrituri la ora actuală și avem aceste focare care pot fi de la voluntare până la incendii datorate activității umane sau, într-o oarecare măsură, neglijenței. Un foc de pădure este un proces care depinde de foarte mulți factori aleatorii, partea de vegetație are un grad de necunoscut care poate fi impactat de foc, cantitatea de materie pe care trebuie să o tratăm, avem, de asemenea, un factor aleator în domeniul meteorologiei. Trebuie să reunim diferiți oameni de știință, de la meteorologi de exemplu, dar și ecologiști pentru că ei sunt cei care au informații despre teren, despre nivelul stresului hidric pe care îl are vegetația, dar și matematicieni pentru că rezultatul va fi tratat din punct de vedere statistic. Este, într-adevăr, reunirea tuturor acestor elemente care ne vor permite definirea comportamentului unui incendiu de vegetație''.

Tot profesorul Anthony Collin spune că mai mulți universitari au început să studieze modul în care pot fi mai bine protejați pompierii în timpul intervențiilor, plecând de la eficacitatea căștilor la temperaturi extreme sau a echipamentului.

În Franța, un incendiu din două are drept cauză neglijența umană. Alte incendii pot fi declanșate de piromani sau reprezintă rezultatul unor acte criminale. Sunt date că din 1960 și până acum, numai în Franța, peste 160 de pompieri, piloți de avioane cu tunuri de apă și voluntari și-au pierdut viața în incendii.