Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Indicele de umiditate al solurilor a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 64 de ani

Fluviul Loire la Tours, Franta, 15 august 2022.

Fluviul Loire la Tours, Franta, 15 august 2022.
Fluviul Loire la Tours, Franta, 15 august 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Franța și Europa întregistrează, de la începutul verii, un episod de secetă puternică. Aprovizionarea cu apă a devenit o problemă de securitate națională.

Franța nu a mai înregistrat niciodată, din 1958 încoace, de când este observat nivelul de umiditate în sol, un nivel atât de scăzut.

Indicele de umiditate al solurilor este un indicator al secetei.

Iar în Franța, acest indice este sub nivelul normal, încă de la mijlocul lui ianuarie. 

Pe 17 iulie, a fost atins recordul de secetă iar de pe 6 august, a fost depășit recordul absolut de secetă, observat din 1958.

Iar situația nu se va îmbunătăți nici în următorii ani, este de părere Franck Galland - specialist în resursele de apă: "În Franța, calculul arată că în următorii 20 de ani va exista o scădere a debitului fluviilor cuprins între 10% și 20% și al umidității pânzelor freatice, de până la 30%. Foarte clar, Franța intră într-un climat semiarid. Nordul Italiei înregistrează și el același fenomen iar acolo, din această cauză, există dificultăți economice. Revenind în Franța, marile companii care utilizează undeva la 10% din apa brută, vor trebui să își adapteze modul de a lucra. În mod evident vor trebui să reducă acest consum de apă. Este cazul industriei chimie, sectorul hârtiei, industria agroalimentară – ele vor trebui să se gândească la ceea ce fac deja alte regiuni, este cazul statului California, unde, industriașii folosesc apele reziduale”.

Sectorul energetic este un mare consumator de apă, explică specialistul. Pentru a funcționa, sectorul energiei hidraulice utilizează 64% din apă dar consumă efectiv doar 20%. Apoi, pentru răcirea reactoarelor nucleare trebuiesc asigurate importante cantități de apă. Mai exact, trebuie asigurat un anumit debit de apă.

Dar, în ultimele luni, debitul fluviilor a scăzut semnificativ. Spre exemplu, la Tour, fluviul Loire înregistrează cel mai scăzut debit din ultimii 27 de ani. A ajuns la 44 de metri cubi pe secundă comparativ cu 48 de metri cubi pe secundă - debit înregistrat în luna august 2019.  De-a lungul fluviului există 4 centrale nucleare dar, până acum, niciuna dintre ele nu a fost constrânsă să își reducă producția.

În schimb, reactoarele centralelor nucleare care se află de-a lungul fluviilor Garonne și a Rhône, au fost nevoite să își reducă producția.

În acest moment, în Franța, există restricții de utilizare a apei în 93 de departamente, dintr-un total de 96.

Un sol extrem de arid se înregistrează în acest moment în nordul și în estul Franței, iar situația persistă încă din luna aprilie.

În 69 de departamente populația este obligată să prioritizeze uzul apei pentru ca serviciile de urgență să poată beneficia de ea – securitatea civilă, spitalele și serviciile de sănătate, salubritate și de protecția animalelor. Aici, este interzisă irigarea culturilor agricole și spațiilor verzi.