Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul din Ucraina: "Kiev dispune de noi capacități și schimbă tactica", observă un general francez

o_explozie_poate_fi_observata_la_un_depozit_in_care_armata_rusa_isi_pastreaza_armamentul_crimea_16_august_2022._.jpg

O explozie poate fi observata la un depozit în care armata rusa îsi pastreaza armamentul, Crimea, 16 august 2022.
O explozie poate fi observata la un depozit în care armata rusa îsi pastreaza armamentul, Crimea, 16 august 2022.
Sursa imaginii: 
AP

Au trecut aproape 6 luni de când Rusia a invadat Ucraina. Rusia continuă să spună că este o intervenție militară specială iar Ucraina a început să schimbe tactica, observă analiștii.

În ultimele zile au fost observate atacuri în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014 și pe care Rusia o consideră drept teritoriu rusesc. 

Mai întâi a fost un atac asupra unui aerodrom militar situat în Vestul Crimeei iar, ulterior, violente explozii au putut fi observate, marți, la o bază rusă aflată în nord-estul regiunii.

Moscova a vorbit despre un “act de sabotaj” dar fără să spună cine sunt autorii atacurilor.

Peninsula este în vizorul armatei  ucrainene. Kiev nu a revenicat oficial atacurile. Un consilier prezidențial ucrainean a vorbit despre o “acțiune de demilitarizare” a Crimeei, referindu-se la terminologia folosită de Rusia pentru a-și justifica intervenția în Ucraina, pe 24 februarie.

Explică situația generalul Jérôme Pellistrandi: “În primele 6 luni forțele ucrainene s-au menținut într-o poziție defensivă. Observăm, de câteva săptămâni, o schimbare de situație: Ucraina, care dispune de noi capacități cu ajutorul Occidentului, încearca să lovească rușii în puncte interesante, cum este cazul Crimeei. Mai exact, lovește logística și obiective militare. Deocamdată există puține informații, nu știm dacă atacurile sunt susținute de pe teritoriul ucrainean. În aceste 6 luni, forțele ucrainene au avut timpul să își procure armament mai puternic ori, poate, este vorba de atacuri ale unor forțe speciale care s-au infiltrat în Crimeea pentru a distruge aceste obiective. De fapt intervenția este umilitoare pentru Rusia, care, se află acolo din 2014”.

Iar președintele Vladimir Putin continuă să acuze Occidentul că prelungește acest război prin faptul că furnizează arme Ucrainei.

Generalul Jérôme Pellistrandi: Vladimir Putin este cel care a provocat acest război, el a declanșat operațiunea militară specială, cum îi place lui să spună și ar trebui să recunoască faptul că după 6 luni, Rusia se află într-un impas total. Nu a câștigat războiul iar în plus, continuă să tot arunce vina pe ucraineni, pentru a justifica operațiunile militare. Iar dacă războiul se tot prelungește, este vina rușilor, nu a americanilor”.

Dar, dacă Rusia nu câștigă războiul, este posibil să piardă Crimeea?

Generalul Jérôme Pellistrandi: “Pare un lucru difícil deoarece nu știu dacă Ucraina are toate resursele necesare pentru o operațiune de anvergură în Crimeea. Este posibil să conducă atacuri, pentru a produce pagube importante forțelor ruse și, posibil, va crea un climat de insecuritate – ceea ce ar fi complet contraproductiv pentru Moscova. Pentru Rusia, Crimeea este o bază importantă, poate chiar esențială, deoarece de aici poate controla sudul Ucrainei, regiunea Herson, o parte din Marea Neagră. Crimeea este o punct strategic important și este de altfel și motivul pentru care Rusia și-a anexat, încă din 2014, Crimeea. Acum, toate bombardamentele din ultima perioadă din Crimeea, ar putea reprezenta o schimbare majoră în acest război. De ce? Vladimir Putin spune că península Crimeea este teritoriu rus iar de aici, el se poate folosi ca pretext pentru a acuza Kievul că o atacă.  Este motivul pentru care, Ucraina va trebui să fie foarte prudentă. De altfel este și motivul pentru care, Statele Unite fac totul pentru ca războiul să rămână la un nível limitat”.

Din cele 193 de state membre ONU, 11 dintre ele au recunoscut anexarea Crimeei de Rusia printre care se află  Belarus, Afganistan, Venezuela, Siria, Sudan, Coreea de Nord, Cuba și Bolivia.