
Special Paris
Discuții comerciale formale între SUA și Taiwan la toamnă, pe fondul criticilor anunțate de China
Responsabili americani și taiwanezi, în timpul unei întâlniri la Taipei, 15 august 2022

Anunțul legat de începerea din această toamnă a unor discuții formale între administrația americană și regimul de la Taipei continuă o serie de convorbiri care au început în iunie. Alte detalii nu au fost date publicității. Fără a nega importanța acestor schimburi, niciun acord comercial care să oblige cele două țări nu leagă Statele Unite de Taiwan. Până în acest moment, nu se vorbește despre un acord de liber schimb.
Sarah Bianchi, adjuncta reprezentantei americane pentru comerț spune într-un comunicat citat de France Press că un acord comercial ''va întări schimburile și investițiile'' și va ''promova inovația și cresterea economică, inclusiv pentru lucrătorii noștri și pentru întreprinderile noastre''.
De cealalată parte, Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan a salutat, într-un mesaj postat pe Twitter ''oportunitatea de a aprofunda colaborarea economică între cele două țări iubitoare de libertate, modelând în același timp un nou model de cooperare comercială în regiunea indo-pacifică''.
Taiwanul nu a fost inclus în noul parteneriat economic indo-pacific, lansat în mai acest an de președintele american Joe Biden.
Fără prea multe detalii concrete legate de aceste convorbiri formale, discuțiile vor aborda o largă paletă de subiecte din care nu vor lipsi cele legate de agricultură și dezvoltarea comerțului electronic.
În iunie, Katherine Kai, reprezentanta americană a comerțului și ministrul taiwanez, John Deng au anunțat în cadrul unei discuții virtuale inițiativa intitulată ''Statele Unite-Taiwan și comertul secolului XXI''. Și atunci China a criticat inițiativa.
Colegul nostru corespondent la Beijing, Stéphane Lagarde spune că Beijingul nu vede cu ochi buni această nouă inițiativă pe care o percepe ca fiind semnul unui angajament puternic al Washingtonului față de guvernul taiwanez.
China a reacționat prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministeului chinez al comerțului, Shu Jueting. ''China se opune ferm oricăror negocieri comerciale între Statele Unite și Taiwan''. Totul se va face pentru ''protejarea suveranității și intereselor Chinei'', a completat acesta.
Reamintim că Beijingul consideră Taiwanul parte a teritoriului său pe care promite să-l reunifice, neexcluzând și folosirea forței, dacă va fi necesar.
La începutul lunii august, președinta Camerei Reprezentanților din Statele Unite ale Americii, Nancy Pelosi a vizitat insula, vizită intens criticată de China. Două săptămâni mai târziu, o delegație parlamentară americană a sosit în insulă. Ca răspuns, China a organizat mai multe serii de exerciții militare în vecinătatea insulei. În timpul acestor manevre, China a tras mai multe rachete balistice în apele din apropiere de Taiwan. De cealalată parte, Taiwanul a prezentat miercuri avionul său de vânătoare cel mai avansat în timpul unei demonstrații nocturne, demonstrație considerată ca fiind rară.
Să mai spunem că Taiwanul este furnizor mondial indispensabil de semiconductori folosiți la fabricarea telefoanelor inteligente, a calcuatoarelor și a mașinilor. Anul trecut, 43% din exporturile Taiwanului s-au îndreptat către China și Hong Kong , față de 15% cu Statele Unite ale Americii.