
Special Paris
Campionul oligarhilor: Vladimir Potanin
presedintele_rusiei_vladimir_putin_si_oligarhul_vladimir_potanin_3_decembrie_2019_soci_rusia._.jpg

Vladimir Potanin este cea mai bogată persoană din Rusia .. ori a doua, în funcție la ce clasament ne uităm. La finele lui iulie, Vladimir Potanin, al 51-lea cel mai bogat om din lume, potrivit revistei Forbes, avea mai bine de 26 de miliarde de dolari.
Din februarie, multe societăți străine au părăsit Rusia iar tot mai mulți oameni de afaceri ruși care au criticat Kremlinul pentru intervenția în Ucraina, s-au văzut nevoiți să vândă pe nimic societățile lor. Totuși, Vladimir Potanin a avut de câștigat din februarie încoace. El a reușit să scape de o bună parte din sancțiunile internaționale care vizează oligarhii ruși.
Este cel care a fondat, la doar 32 de ani, Onexim Bank care, în timp, a devenit cea mai mare bancă privată în Rusia. Iar prin intermediul ei, a împrumutat statul în schimbul unor acțiuni din companii publice energetice. Cum nu a reușit să ramburseze toate datoriile, Moscova a lăsat pe mâna omului de afaceri importante societăți din domeniul energiei. Astfel, Potanin a devenit cel mai mare producător de paladium și nickel rafinat din lume.
În 2018, Vladimir Potanin declara pentru Financial Times: “da, am devenit incredibil de bogat”. El spunea că “opțiunile de la acea epocă erau fie de a lăsa aceste societăți pe mâinile unor directori “roșii” adică foști lideri sovietici iar în acest caz aceste societăți nu ar mai fi devenit vreodată rentabile, ori, pur și simplu vândute, indiferent de ce manieră”.
Tot Potanin este cel care a finanțat campania primului președinte al Rusiei - Boris Elțîn, pentru realegerea sa, în 1996. Iar atunci, Vladimir Potanin a devenit vice-premier, între 1996 și 1997.
Odată ce a ajuns la putere Vladimir Putin, în 2000, lucrurile s-au schimbat. Noul lider a refuzat să se alăture oligarhilor din era Elțîn, pe care îi denigra constant în discursurile sale. Erau tolerați doar oamenii de afaceri care renunțau la politică. Nu i-au urmat sfatul Boris Berezovski care a fost condamnat la exil în timp ce Mihail Hodorkovski, patronul companiei petroliere Iukos, a ajuns în închisoare.
Politologa Tatiana Stanovaya explică: "Practic, din 2003, nu s-a mai putut vorbi de oligarhi. Un oligarh este un om de afaceri ce are o influență politică, care beneficiază de canale care îi permit să miște anumite decizii politice. Ori, după acest an, oligarhii au fost autorizați strict pentru afaceri".
A fost momentul în care Vladimir Potanin s-a concentrat pe afaceri – iar conglomeratul său, Interros, a preluat acțiuni în cele mai diverse sectoare- exploatație minieră, energie.
Potrivit agenției Bloomberg, tot el controlează și societatea farmaceutică rusă Petrovax și deține un portofoliu imobiliar impresionant.
Este și prinicipalul producător de aur în Rusia și printre cei 4 principali furnizori de platină, din lume.
Tot el conduce o asociație caritativă iar la mijlocul lui martie anunța că donează 16 milioane de euro pentru a susține "mediul asociativ", "în această perioadă de instabilitate mondială", după cum s-a exprimat.
Este, de altfel, principalul mecen al Centrului Pompidou din Paris. Muzeul de artă modernă a primit 1,3 milioane de euro de la Vladimir Potanin și a promis că va adăuga, în această toamnă, mai bine de jumătate de million de euro.
În toți acești ani, a renunțat la orice veleitate politică. A menținut însă contacte, în special cu Vladimir Putin și cu Dmitri Medvedev.
Pentru BBC, în 2013, declara că uneori merge la ski cu președintele Putin, în Austria, pentru a sublinia, practic, contribuția sa de 2,5 miliarde de dolari pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, din 2014.
De la începutul războiului în Ucraina, compania sa, Interros, a preluat, pe nimic, Rosbank . Apoi, fondatorul Tinkoff Bank, Oleg Tinkov, anunța recent că a fost constrâns de Kremlin să își vândă societatea la Interros, după ce s-a poziționat împotriva războiului din Ucraina.
Iar la începutul lui mai, Interros a preluat filiala rusă a societății de plăți americane, Global Payments Inc. – un mastodont al sectorului bancar.
Operațiuni derulate așadar în absența oricăror sancțiuni internaționale la adresa lui Potanin.
Forbes observă că tot el deține o uzină pentru producția de baterii, în Finlanda, construită în parteneriat cu gigantul german din industria chimică, BASF.
Vladimir Potanin a reușit, cu abilitate, să își împartă timpul, între Rusia și Occident, observă Forbes.
În martie, într-un rar mesaj postat pe Telegram, atenționa, dar fără să îl numească în mod clar pe liderul de la Kremlin, împotriva încercării de a confisca activele companiilor occidentale din Rusia: "Naționalizarea ne va da cu 100 de ani în urmă”, în 1917". O epocă nu prea bună pentru afaceri, e adevărat, concluzionează publicația franceză L’Obs.