Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Polemică după apariția unor panouri publicitare anti-vax la Toulouse

Potrivit Primăriei Toulouse există un total de 12 panouri asemănătoare cu acesta care sunt vizibile de pe diferite axe rutiere.

Potrivit Primăriei Toulouse există un total de 12 panouri asemănătoare cu acesta care sunt vizibile de pe diferite axe rutiere.
Potrivit Primăriei Toulouse există un total de 12 panouri asemănătoare cu acesta care sunt vizibile de pe diferite axe rutiere.
Sursa imaginii: 
Captura de ecran Twitter

La Toulouse, apariția unor panouri publicitare cu mesaje anti-vax a trezit polemici aprinse printre medici, dar și printre autorități. Întrebarea care a rămas fără răspuns este cum a fost posibil ca astfel de afișe considerate fără bază științifică să apară și, mai ales, cum de nicio autoritate nu a reușit să le îndepărteze. 

''Vacinarea Covid: un efect secundar grav dintr-o sută, și dacă ar fi copilul dumneavoastră?'' se scrie pe un mare panou publicitar, vizibil de pe axa rutieră de-a lungul Canalului du Midi. ''Un accident cardiovascular la o sută de injecții. Sănătatea copiilor noștri valorează mai mult decât vaccinurile experimentale'' este scris pe un alt panou amplasat la peste 10 km de precedentul. Aceste afișe mari care se pot foarte bine citi de pe drumurile publice sunt amplasate pe diferite domenii private.

Primăria din Toulouse a semnalat existența a 12 astfel de panouri. Textele care conțin mesaje antivaccin sunt semnate de așa-numitul ''Consiliu științific independent'' din care fac parte figuri populare printre antivacciniști care se revendică drept un colectiv profesional de sănătate și medicină, oponenți declarați ai vaccinării obligatorii. Reamintim că în Franța vaccinarea anti-Covid este obligatorie pentru cadrele medicale.

De câteva zile, polemica legată de aceste afișe s-a extins și pe rețelele de socializare trezind critici aspre din partea corpului medical. Într-un comunicat citat de Le Figaro, prefectul din Haute-Garonne, Agenția regională de sănătate din Occitanie și Consiliul departamental al Ordinului Medicilor ''condamnă ferm aceste afișe care au drept scop difuzarea de informații mincinoase''.

Și totuși, dacă tot sunt atât de multe critici că informațiile afișate sunt false și că nu au la bază studii serioase, cum a fost posibil ca aceste panouri de mari dimensiuni să poată fi amplasate?Cotidianul Le Figaro a încercat să refacă traseul autorizațiilor de care autorii panourilor au avut nevoie.

Quentin Maujeul este avocat specializat în drept public. El spune: ''În numele libertății de expresie, o persoană poate afișa o campanie publicitară proprie dacă găsește un afișaj care îl acceptă. Chiar dacă acest mesaj este vizibil din spațiul public, primăria nu trebuie să-l valideze''.

Le Figaro scrie că panourile publicitare antivaccin de la Toulouse aparțin unei societăți, atașată unei regiei publicitare, care a declarat pentru același cotidian că ''a verificat și că nu a încălcat restricțiile legale. Noi nu avem dreptul să afișăm teme pornografice sau de politică pură'', mai completează această societate.

Până la urmă, ce pârghii legale au la îndemână autoritățile pentru a retrage o campanie publicitară de pe un domeniu privat ? Vine cu lămuriri în Le Figaro tot avocatul Quentin Maujeul care spune: ''Dacă panourile conțin mesaje atacabile penal, cum sunt de exemplu cele cu mesaj rasist sau homofob, atunci ele trebuie retrase imediat de către primărie iar difuzorii vor fi urmăriți penal''.

În absența infracțiunilor din Codul Penal, un mesaj nu poate fi considerat problematic decât dacă perturbă ordinea publică. Ceea ce nu e cazul acestor afișe. Primăria completează ''primarul nu poate face nimic, pentru că suporturile acestor afișe se află pe domeniul privat și ele nu contravin codului care se referă la mediu și nu tulbură ordinea publică''.

Pentru a stabili dacă afișele antivaccin sunt sau nu în măsură să perturbe ordinea publică, autoritățile vor trebui să evalueze veridicitatea informațiilor științifice publicate pe aceste panouri. Și aici intervine medicul Jean-Michel Mansuy de la laboratorul de virusologie de la Spitalul din Toulouse cu o declație citată de postul de televiziune France 3. ''Este o reinterpretare a lucrurilor care este falsă. Este o racolare facilă, rapidă iar în spate nu se află nicio sursă științifică. Este grav. Ei își autovalidează remarcile lor. Efecte secundare sunt posibile așa cum sunt posibile la administrarea oricărei alte substanțe străine. Dar vaccinarea rămâne o măsură de sănătate publică și, în particular, adaptată situațiilor epidemice''.

Ordinul Medicilor critică aspru afirmația conform căreia ar fi vorba despre ''un efect secundar grav la o sută de injecții ale unui vaccin împotriva Covid-19'', referindu-se la textul unuia dintre afișe. Avocatul Quentin Maujeul spune că în acest caz este vorba despre o chestiune de sănătate publică și că autoritățile au primit deja interpelări din partea Ordinului Medicilor așa că și primarul și prefectul au suficiente elemente pentru a estima dacă este vorba sau nu despre perturbarea ordinii publice.

Acum mingea ajunge în terenul forțelor de odine care ar putea încheia procese-verbale celor implicați. Apoi va fi rândul unui judecător care va spune dacă mesajele afișate fac parte sau nu din categoria celor care perturbă ordinea publică.

Rezumând acest drum atât de complicat al chestiunilor care țin de juridic și de legal, polemica legată de afișele antivax de la Toulouse rămâne și creează în continuare foarte multe comentarii.