Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arabia Saudită: O femeie a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru mesaje postate pe Twitter

Printul mostenitor saudit, Mohammed ben Salman, pe 14 decembrie 2021, în Arabia Saudita.

Printul mostenitor saudit, Mohammed ben Salman, pe 14 decembrie 2021, în Arabia Saudita.
Printul mostenitor saudit, Mohammed ben Salman, pe 14 decembrie 2021, în Arabia Saudita.
Sursa imaginii: 
© Bandar Aljaloud/AP

O femeie din Arabia Saudită a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru mesaje publicate pe Twitter în care critica puterea. Ea a pledat pentru drepturile femeilor și pentru eliberarea deținuților politici. Femeia, în vârstă de 34 de ani este mamă a doi copii și doctorandă la Universitatea britanică din Leeds. Ea a fost reținută în ianuarie 2021, când se afla în vacanță în țara sa.

Salma Chehab a fost condamnată la 34 de ani sub acuzația că "ajută dizidenții să destabilizeze statul".

Deși fusese avertizată că serviciile de securitate îi urmăresc postările, femeia nu a luat în serios atenționările, explică un apropiat al ei.

Pe Twitter, ea avea aproximativ 2.600 de abonați.

La microfonul RFI, o militantă al unui ONG explică situația: "Salma Chehab este o tânără saudita care își încheia doctoratul în Anglia. Ea avea un cont de Twitter prin intermediul căruia apăra drepturile femeilor, apăra deținuții politici. În 2021 a ajuns în Arabia Saudită pentru vacanță, a fost reținută iar acum a fost condamnată la 34 de ani de închisoare. Am avertizat de mai multe ori comunitatea internațională că reabilitarea prințului moștenitor, Mohammed ben Salman va deschide calea represiunilor.

Imediat după ce Boris Johnson s-a deplasat în Arabia Saudită, în martie, 81 de oameni au fost executați în aceeași zi. Iar acum, constatăm că după vizita liderului de la Casa Albă, Joe Biden în Arabia Saudită și a prințului moștenitor în Franța, a urmat această condamnare la 34 de ani de închisoare pentru o militantă care a postat mesaje pe Twitter de solidaritate cu alte militante.

Cerem comunității internaționale să ia o poziție publică și să facă presiune pentru eliberarea Salmei Chehab și a tuturor deținuților politici".  

Femeia a fost inițial condamnată la 6 luni de închisoare, din care doar 3 luni cu executare.