Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Centrala nucleară Zaporijea: Președintele Vladimir Putin acceptă o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

un_militar_rus_este_observat_la_centrala_nucleara_de_la_zaporijea_ucraina_1_mai_2022.

Un militar rus este observat la centrala nucleara de la Zaporijea, Ucraina, 1 mai 2022.
Un militar rus este observat la centrala nucleara de la Zaporijea, Ucraina, 1 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AP

Președintele rus Vladimir Putin și omologul de la Paris, Emmanuel Macron au avut o nouă discuție telefonică, vineri, pentru a organiza "cât mai repede", o inspecție la centrala nucleară ucraineană de la Zaporijea, țintă a bombardamentelor.

Kremlin susține că Rusia este pregătită să furnizeze asistența necesară inspectorilor AIEA.

Palatul Elysée dorește ca o misiune de experți AIEA să fie trimisă la Zaporijea dar, în condițiile agreate de Ucraina și de Națiunile Unite.

Vladimir Putin a fost de acord ca misiunea să fie organizată de Ucraina.

Potrivit Kremlin, Vladimir Putin a precizat, în cadrul discuției telefonice, că “bombardarea sistematică a zonei de la centrala nucleară creează pericolul unei catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a largi teritorii”.

De partea sa, Emmanuel Macron s-a declarat preocupat de riscurile existente în jurul aceastei centrale  - siguranța ei și securitatea nucleară.

Situată în Ucraina și controlată de forțele rusești, centrala de la Zaporijea, cea mai mare din Europa, a fost ținta unor bombardamente, în ultimele săptămâni. Moscova și Kiev se acuză reciproc de atacuri.