Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Variola maimuței: ''Cu cât vom crește numărul de doze, cu atât vom fi mai eficienți'', spune Jean-Daniel Leliévre, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalui Créteil

O femeie ține un flacon pe care scrie ‘’ vaccin împotriva variolei maimuței’’ și o seringă, 25 mai 2022

O femeie ține un flacon pe care scrie ‘’ vaccin împotriva variolei maimuței’’ și o seringă, 25 mai 2022
O femeie ține un flacon pe care scrie ‘’ vaccin împotriva variolei maimuței’’ și o seringă, 25 mai 2022
Sursa imaginii: 
REUTERS - DADO RUVIC

 În Franța se recomandă două doze de vaccin împotriva variolei maimuței, pentru a creste eficiența în fața pericolului de răspândire a bolii. Unii medici cred că în acest fel populația din grupurile țintă este mai bine protejată. Campania de imunizare include acum și farmaciile pe lângă centrele existente, după o decizia a Ministerului sănătății

 În Franța s-au înregistrat aproape 3.000 de cazuri de contaminare cu variola maimuței. Înalta Autoritate pentru Sănătate a estimat că aproximativ 250.000 de persoane ar trebui vaccinate. Acestea fac parte din grupurile țintă care includ homosexuali, persoane care întreţin relaţii sexuale cu mai mulţi parteneri, transgenderi, prostituate sau personal medical expus contaminării.

Jean-Daniel Leliévre este șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Henri Mondor de la Créteil, în sudul Parisului. El pledează, la microfonul RFI, pentru două doze de vaccin pentru a crește eficacitatea în fața bolii: ''Cu cât vom crește numărul de doze, cu atât vom fi mai eficienți. Problema este să știm dacă această eficacitate va fi suficientă după o singură doză. Probabil că nu. Este întotdeauna eficient să se facă o doză de vaccin pentru că vom proteja oamenii care sunt astfel apărați împotriva formelor foarte grave. Dacă vrem într-adevăr să împiedicăm răspândirea epidemiei în afara unui grup, trebuie să fim eficienți și vom fi într-adevăr eficienți cu două doze de vaccin. Apoi, totul este un echilibru subtil între numărul de doze și posibilitatea de a face mai multe doze de vaccin. După mine, trebuie să continuăm eforturile''.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat imunizarea cu o doză. Agenția de Sănătate Publică din Franța a anunțat că peste 47.000 de doze suplimentare au fost livrate într-o săptămână. Mai multe asociații care luptă împotriva HIV cred că este nevoie de 37.000 de doze în fiecare săptămână pentru populația cu risc.

 În Franța sunt deschise aproape 190 de centre de vaccinare care includ și farmaciile pentru care au fost livrate în total, de la începutul campaniei, 103.000 doze de vaccin.