Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China: Cea mai călduroasă vară din ultimii 60 de ani

Canicula și seceta pun în pericol culturile agricole din China

Canicula și seceta pun în pericol culturile agricole din China
Canicula și seceta pun în pericol culturile agricole din China
Sursa imaginii: 
AP - Mark Schiefelbein

China se confruntă cu temperaturi caniculare fără precedent. De 60 de ani, de când se fac măsurători meteorologice, nu s-au înregistrat temperaturi atât de ridicate. Căldura sufocantă și lipsa de precipitații au provocat o secetă accentuată care a cuprins mai bine de jumătate din teritoriu. 

De 70 de zile nu a plouat niciun strop iar China se topește pur și simplu. Oamenii caută puțină răcoare în centrele comerciale și în stațiile de metrou. Consumul de electricitate a crescut din cauza folosirii intense a aerului condiționat. La Chongqing, în sud-est, s-au înregistrat 41,9°C. Rețelele de socializare sunt pline de fotografii care îi arată pe chinezi cum suferă din cauza căldurii. Au apărut din nou cozi la centrele de testare pentru că numărul de cazuri de contaminare Covid a reînceput să crească în metropolă în timpul caniculei.

Multe dintre orașele mari din China au înregistrat recorduri de temperatură. Meteorologii explică această căldură excesivă prin încălzirea climatică. Multe cursuri de apă au secat din cauza lipsei de precipitații. Fluviul Yangtze, unul dintre cele mai importante cursuri de apă, oferă un peisaj dezolant. Pentru întreaga zonă pe care o străbate reprezintă cea mai importantă sursă de apă potabilă. În câteva porțiuni din Tibet, seceta a fost catalogată de serviciile naționale de meteorologie drept ‘’gravă’’ sau ‘’excepțională’’.

În partea de sud-vest, în Sichuan, într-o localitate s-au înregistrat 44°C. Autoritățile au decis să raționalizeze furnizarea de energie electrică pentru că cele mai multe dintre cursurile de apă care alimentează hidrocentralele au secat sau au nivelul foarte scăzut. Peste 84 de milioane de locuitori din această provincie se confruntă frecvent cu întreruperi de electricitate.

O situație gravă se înregistrează în agricultură. China are un deficit de terenuri agricole iar temperaturile foarte mari și seceta afectează în special culturile de orez și de soia, culturi care au nevoie de multă apă. Televiziunea publică din China a anunțat că guvernul a deblocat peste 1,5 miliarde de euro pentru a-i susține pe agricultori. Și crescătorii de animale din Chongqing au promisiuni că vor fi ajutați în regim de urgență.