
Special Paris
Franța: Șeful statului este acuzat de sindicate și de opoziția de stânga că este rupt de realitate
Președintele Emmanuel Macron i-a anunțat pe francezi că perioada de abundență s-a terminat

Emmanuel Macron a deschis prima reuniune a Consiliului de miniștri după pauza estivală cu o declarație în care a folosit cuvinte tari. Perioada de abundență și a lipsei de griji s-a încheiat, a spus președintele.
''Momentul pe care îl trăim și pe care compatrioții noștri îl trăiesc alături de noi, poate fi structurat de o serie de crize, unele mai grave decât altele....Din punctul meu de vedere, cred că ceea ce suntem pe cale să trăim este mai degrabă o mare schimbare, o mare bulversare'', a completat Emmanuel Macron. Declarația sa nu putea să rămână necomentată, indiferent din ce parte a societății franceze privim.
Știm bine ca mișcarea vestelor galbene a fost creuzetul nemulțumirilor francezilor. Acum, Emmanuel Macron avertizează că ''mulți compatrioți pot reacționa cu multă anxietate'' și de aceea a cerut guvernului să-și respecte promisiunile.
''Nu putem fi deloc într-un discurs optimist'', spune Jean-Daniel Lévy, director delegat al Institutului Harris, citat de France Presse, referindu-se la cuvintele folosite de Emmanuel Macron.
''Este un mesaj decalat'', spune Philippe Martinez, liderul CGT, una dintre cele mai mari centrale sindicale din Franța. ''Când vorbim despre sfârșitul abundenței, mă gândesc la milioanele de șomeri, la milioanele cu venituri precare'', mai spune acesta. În acest context, câteva sindicate au și făcut un apel la grevă și au anunțat că pe 29 septembrie va fi zi de mobilizare generală.
François Soulage, economist, fost președinte ‘’Secours Catholique’’ a prezentat la RFI un punct de vedere care reflectă poziția unei părți din societătea civilă. El crede că președintele a folosit cuvinte nepotrivite pentru chestiuni cât se poate de actuale. ''Deci, eu nu sunt indignat, eu cred că pur și simplu sunt vorbe inabile, neîndemânatice pentru că pune întrebări bune, chestiunea abundenței este chestiunea materiilor prime, a finanțelor publice, a energiei, deci pune o întrebare pertinentă. Pur și simplu, modul de prezentare, de utilizare a cuvântului ‘’abundență’’ lăsând să se creadă că toți francezii sunt în aceeași situație în raport cu această întrebare, ori știm bine, și probabil că asta provoacă indignarea unor responsabili politici, ei au sentimentul că societatea abundenței este pentru toată lumea, ori nu este cazul. Deci, eu nu zic deloc că aceste cuvinte sunt incoerente, cred că sunt nepotrivite și că, în contextul actual, în care în special inflația, creșterea prețurilor, există mulți francezi care au probleme acum în a-și menține nivelul de trai'', precizează acesta.
Opoziția politică de stânga a criticat intens declarația președintelui despre sfârșitul abundenței. Fabien Roussel, secretarul general al Partidului Comunist Francez, care este și deputat, a reacționat pe Twitter: ''Visăm! Ca și cum francezii ar fi rămas fără griji și acum ar fi plini''.
''Franța Nesupusă'', care reprezintă stânga radicală, a criticat pe mai multe voci declarațiie lui Emmanuel Macron. ''Când sunteți într-o țară în care există 9 milioane de săraci, auzind așa ceva este incredibil'', spune indignat Jean-Luc Mélenchon, liderul ''Franței Nesupuse''. Clémence Guetté, deputată din partea ''Franței Nesupuse'', spune la microfonul RFI că șeful statului este deconectat de oameni: ''Este evident rușinos. Ne întrebăm unde trăiește el, în ce țară trăiește el, cum face de este atât de deconectat de oameni. El a vorbit despre sfârșitul abundenței și despre sfârșitul lipsei de griji. Deci, despre ce fel de abundență vorbește el? Este aceea a bogaților? Da, evident. Pentru ei este abundență, dar cea mai mare parte a oamenilor strânge cureaua și asta nu ar fi trebuit să-i scape. Am lucrat suficient pentru puterea de cumpărare în luna iulie pentru a ști. Cât despre sfârșitul lipsei de griji, este la fel. Cred că da, poate că pentru câțiva care au avantaje. Am petrecut o vară foarte frumoasă, dar cei mai mulți nu au plecat în vacanță, mulți oameni și mă gândesc în special la studenți care se gândesc la toate aceste prețuri care vor crește, la putere de cumpărare care e redusă, deci, găsesc asta, pur și simplu rușinos''.
Yannick Jadot, fost candidat la prezidențiale din partea ecologiștilor și liderul Partidului Ecologist comentează: ''Mai presus de toate, ar trebui să fie sfârșitul negării, sfârșitul inacțiunii și, de asemenea, sfârșitul unei forme de neputință în fața lobby-urilor’’.
Maud Bregeon, deputată din partea partidului prezidențial ‘’Renașterea’’ și purtătoare de cuvânt a grupului parlamentar din Adunarea Națională a declarat într-un interviu televizat: ''Președintele Republicii nu a spus niciodată că francezii consumă din abundență, nu acesta este sensul cuvintelor sale. Venim dintr-o perioadă în care energia, electricitatea, gazul, materiile prime și apa nu vor mai fi la fel de abundente ca ceea ce am cunoscut. (…) Trebuie să acționăm''.
Așadar, nu va fi o toamnă ușoară pentru guvern și pentru liderul de la Elysée. Se așteaptă anunțurile despre planul de sobrietate energetică, reforma pensiilor și a asigurărilor de șomaj, bugetul pentru anul viitor, considerate adevărate provocări pentru majoritatea prezidențială care a devenit relativă după ultimele legislative.