Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Visa pour l’image, festivalul la care fotoreporterii sunt expuşi şi elogiaţi

visa_pour_image_2022_banniere_2.jpeg

Mariupol, Ucraina, 10 martie 2022.
Mariupol, Ucraina, 10 martie 2022.
Sursa imaginii: 
Evgheniy Maloletka/Associated Press

S-a deschis la Perpignan (sudul Franţei) cea de-a 34-a ediţie a Festivalului «Visa pour l’image», unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de fotojurnalism din lume. Peste 20 de expoziţii, propuse în diverse locuri simbolice ale oraşului, pot fi vizitate gratuit până pe 11 septembrie. Subiectele de actualitate care au marcat ultimul an sunt principalele teme abordate de fotografii prezenţi la festival: Ucraina, evident, dar şi ororile conflictelor din Birmania sau Afganistan sunt prezentate publicului. Nu lipsesc nici chestiunile de societate.

Nu mai puţin de 4 expoziţii din cadrul «Visa pour l’image» sunt consacrate invaziei ruse din Ucraina. Astfel, doi fotografi ucraineni de la agenţia Associated Press, Mstyslav Şernov şi Evgheniy Maloletka au fost ultimii reporteri occidentali care au plecat din Mariupol, oraşul-martir, simbol al rezistenţei ucrainene, pus la pământ de bombele ruşilor.

Tânărul francez Lucas Baroulet, laureat al premiului Visa d’or al oraşului Perpignan, unul din cele 7 premii atribuite în timpul festivalului, prezintă felul în care a basculat viaţa a milioane de ucraineni şi ucrainene de când ţara a fost atacată de vecinul din est.

Fotojurnalistul australian Daniel Berehulak propune imagini despre crimele de război comise de forţele ruseşti la Bucea, în periferia Kievului, fotografii realizate pentru prestigiosul cotidian american New York Times.

În fine, Serghei Supinsky, în vârstă de 35 de ani când se disloca URSS, e prezentat la Perpignan cu o serie de clişee care ne arată istoria Ucrainei de când a devenită independentă.

De partea ei, Elena Şernişova, sub titlul «În spatele cortinei de Z», a venit să arate publicului modul în care ruşii trăiesc şi percep războiul – «operaţiunea specială» cum se spune la Moscova - dus de liderii lor în Ucraina.

Ediţia din acest an a festivalului îi aduce şi un vibrant omagiu sârbului Goran Tomasevic, unul dintre cei mai mari fotoreporteri din lume, vedeta foto a prestigioasei agenţii Reuters pentru care a străbătut de mai bine de două decenii toate meridianele «fierbinţi» ale planetei. La Perpignan, expoziţia sa retrospectivă se intitulează «Între război şi pace».


Forte loiale guvernului libian de uniune nationalà recunoscut de ONU trag o rachetà contra combatantilor ISIS. Sirta, Libia, 4 august 2016.
Forte loiale guvernului libian de uniune nationalà recunoscut de ONU trag o rachetà contra combatantilor ISIS. Sirta, Libia, 4 august 2016.
Sursa imaginii: 
Goran Tomasevic/Reuters

Nu doar Ucraina sau războaiele sunt însă prezentate la Festivalul «Visa pour l’image». Festivalul din sudul Franţei nu este consacrat dealtfel doar reportajelor de pe teatrele de război. Sunt abordate şi problemele de mediu, «Apocalipsa climatică» cum o descrie un confrate francez, statutul femeii în anumite colţuri ale lumii, viaţa submarină dar şi soarta a circa 80.000 de oameni care trăiesc la Stolipinovo, cartier din oraşul bulgar Plovdiv, considerat cel mai mare ghetou de romi din Europa. Reportajul acolo a fost realizat timp de un an şi jumătate de tânăra fotojurnalistă italiană Selene Magnolia.

Mireasa înainte de ceremonie. Stolipinovo, Plovdiv, Bulgaria.
Mireasa înainte de ceremonie. Stolipinovo, Plovdiv, Bulgaria.
Sursa imaginii: 
Selene Magnolia

Francezul Jean-Claude Coutausse, o legendă a fotojurnalismului politic din Hexagon, îşi expune pozele realizate pentru cotidianul Le Monde sub titlul generic «Baie de mulţime».

Vremuri de pace la Palatul Versailles pentru presedintii Emmanuel Macron si Vladimir Putin. 29 martie 2017.
Vremuri de pace la Palatul Versailles pentru presedintii Emmanuel Macron si Vladimir Putin. 29 martie 2017.
Sursa imaginii: 
Le Monde/Jean-Claude Coutausse

Comunitatea fotojurnalismului reunită la Perpignan în aceste zile aduce şi un omagiu numeroşilor ziarişti – déjà 22 de la începutul anului – morţi în timp ce îşi făceau meseria, de cele mai multe ori în Ucraina dar şi în Mexic sau în Israel.

În deschiderea acestei ediţii, semn al importanţei pe care a căpătat-o acest festival devenit inconturnabil, au fost prezenţi un fost ministru, 4 deputaţi, un senator, un prefect, un primar şi diverşi aleşi locali. În ciuda apartenenţelor lor politice foarte variate – primarul de Perpignan, Louis Aliot este singurul primar de extremă dreaptă – Reuniunea naţională – a unui oraş francez de peste 100.000 de locuitori – ambianţa a fost foarte consensuală. Toţi vorbitorii au insistat pe nevoia de a proteja libertăţile de expresie şi ale presei, stâlpi ai democraţiei. Cât despre fotoreporteri, ei au fost descrişi de Renaud Donnedieu de Vabres, preşedintele festivalului, drept «soldaţi ai păcii care, uneori, plătesc cu viaţa pasiunea lor pentru informaţie, adevăr şi libertate.»

Anul acesta «Visa pour l’image» va decerna 7 premii Visa d’or, 3 burse şi 5 alte premii. Visa d’or al informaţiei digitale este unul din primele premii iar el este susţinut de grupul France Médias Monde, din care face parte şi radioul RFI.

 
Visa pour l’image, festivalul la care fotoreporterii sunt expuşi şi elogiaţi