Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un soldat rus cere azil politic în Franţa după ce a criticat războiul din Ucraina şi starea armatei ruse

filatiev.jpg

Soldatul rus Pagvel Filatiev a cerut azil politic în Franta.
Soldatul rus Pagvel Filatiev a cerut azil politic în Franta.
Sursa imaginii: 
Eleonore Dermy, AFP

Un soldat rus, paraşutist în armata rusă, a sosit duminică la Paris unde a cerut azil politic. Pavel Filatiev, 34 de ani, a publicat nu demult o critică acerbă a stării în care se află armata rusă. El a profitat de ocazie pentru a denunţa şi războiul din Ucraina. Tot atâtea motive pentru care riscă ani grei de temniţă în ţara sa.

Scrierile lui Filatiev au fost publicate la începutul lui august pe reţeaua socială Vkontacte – echivalentul rus al lui Facebook. Pe mai bine de 140 de pagini, militarul a publicat critică virulentă a stării în care se află armata rusă dar şi o denunţare războiului din Ucraina. Tot atâtea scrieri pentru care soldatul paraşutist riscă cel puţin 15 ani închisoare.

În textul său intitulat «ZOV» - adică «apel» în limba rusă – Pavel Filatiev scrie: «Nu aveam dreptul moral să atacăm altă ţară, care în plus este poporul care ne e cel mai apropiat. Doar 10% dintre militari susţin acest război. Celorlaţi le este frică să vorbească. Armata, ca şi întreaga societate, este terorizată şi se teme să vorbească din cauza potenţialelor consecinţe».

În continuarea textului său, militarul notează că armata rusă «duce lipsă de echipamente, de formare şi este subminată tot mai mult de corupţie şi dezordine. Guvernul de la Moscova a jucat un rol major în distrugerea armatei moştenite de pe vremea URSS» mai scrie cel care este probabil déjà considerat un dezertor în Rusia.

Sosit duminică la Paris unde a cerut azil politic, militarul rus a fost luat în grijă de Oficiul francez de protecţie a refugiaţilor şi apatrizilor. În cazul în care obţine azilul politic aici, el promite într-un interviu acordat agentiei France Presse că «va face totul pentru ca războiul să se termine».

 
Un soldat rus cere azil politic în Franţa după ce a criticat războiul din Ucraina şi starea armatei ruse