Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şase ani după atacul cu camionul, la Paris a avut loc prima zi a procesului atentatului de la Nisa din 14 iulie 2016

20220905_120052.jpg

Intrarea rezervatà presei si avocatilor, în incinta Palatului de justtie din Paris de pe Ile de la Cité. 5 septembrie 2022.
Intrarea rezervatà presei si avocatilor, în incinta Palatului de justtie din Paris de pe Ile de la Cité. 5 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Paris s-a deschis ieri după-amiază procesul atentatului jihadist de la Nisa din 14 iulie 2016, atentat comis pe Promenada englezilor cu un TIR care s-a soldat cu 86 de morţi şi peste 450 de răniţi. Printre victime s-au aflat şi cel puţin 5 români: un decedat – Cristian Coman, 34 de ani – şi cel puţin 4 răniţi. La Paris, procesul are loc în aceeaşi sală în care, acum două luni, s-a terminat procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015. De asemenea, procesul este retransmis în direct în Palatul congreselor din Nisa. Peste 850 de părţi civile –supravieţuitori, familii ale victimelor sau asociaţii – s-au constituit până acum. Pe banca acuzaţilor stau jos 7 din cei 8 suspecţi – 7 bărbaţi şi o femeie, toţi tunisieni, franco-tunisieni sau albanezi – oameni apropiaţi teroristului tunisian care a fost ucis de poliţie în seara atentatului. Cum s-a derulat prima zi a procesului care urmează să dureze până la mijlocul lui decembrie?

Prima zi a procesului – ca şi următoarele 2-3 zile, probabil – a fost consacrată unor chestiuni de procedură. Astfel, mai întâi au venit la bară cei 7 traducători-interpreţi fără de care dezbaterile nu vor putea avea loc. Nu trebuie uitat că 4 dintre acuzaţi sunt albanezi, 4 sunt tunisieni.

Din cei 8 acuzaţi care vor fi judecaţi, 7 au fost prezenţi în sală dar ultimul, un tunisian, e dat în urmărire fiind refugiat – poate chiar încarcerat - în ţara sa natală. Din spusele lui Laurent Raviot, preşedintele Curţii speciale din Paris, justiţia tunisiană nu pare dispusă să colaboreze cu cea franceză.

A urmat apoi apelul celor 7 acuzaţi prezenţi din care doar 3 sunt în boxa celor care sunt judecaţi deţinuţi. 4 acuzaţi sunt judecaţi în libertate ei fiind doar puşi sub control judiciar. Semn suplimentar că cei 7 sunt în realitate doar nişti elemente secundare, fără implicare esenţială în pregătira atentatului de acum 6 ani. Astfel, doar unul dintre acuzaţi riscă închisoare pe viaţă. Toţi ceilalţi riscă între 5 şi 20 de ani puşcărie, niciunul din cei 7 nefiiind nici complice, nici co-autor al atacului cu camionul. Ei au fost fie prieteni mai mult sau mai puţin apropiaţi cu autorul atacului, fie doar nişte mici traficanţi de arme.

Reamintim, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, tunisian de 31 de ani, mai degrabă cunoscut pentru acte de violenţă conjugală decât pentru practicile sale religioase radicale, a ucis 86 de persoane – din care 15 minori – şi a rănit alte 460 cu un camion de 19 tone închiriat 2 zile mai devreme de atentat. Atentat în urma căruia respectivul a fost împuşcat mortal de forţele de ordine. Atacul a fost comis pe Promenada englezilor în ziua de 14 iulie 2016, adică în ziua naţională a Franţei, zi în care mii de francezi şi turişti străini se îmbulziseră pe promenada de pe malul mării ca să asiste la tradiţionalul foc de artificii.

Nu e de mirare că printre morţii şi răniţii de 30 de naţionalităţi diferite se află şi nişte români. Cristian Coman, 34 de ani, a fost ucis iar soţia şi fiul său, grav răniţi în atentat. Originari din Rovinari dar stabiliţi la Viena, cei trei veniseră în vacantă pe Coasta de azur. Un cuplu de tineri români, stabiliţi la Nisa, a fost şi el rănit de camionul nebun. În fine, în această primă zi a procesului, cu ocazia prezentării tuturor părţilor civile – s-au citit aproape o mie de nume – am mai auzit câteva cu consonanţă românească ce s-au constituit părţi civile sub îndrumarea unui avocat din Nisa.

Ca în orice proces de acest tip, toate părţile civile care o doresc – momentan e vorba de peste 300 de persoane – se vor putea exprima la bară în următoarele săptămâni. De aceea, acuzaţii nu vor putea lua cuvântul decât prin luna noiembrie. Până atunci se vor prezenta pentru mărturii ex-preşedintele François Hollande şi fostul său ministru de Interne Bernard Cazeneuve. Reamintim, ambii au fost audiaţi acum aproape un an şi în procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015.

Politie, avocati si ... pàrti civile, în aceastà primà zi a procesului de la Nisa care are loc la Paris. 5 septembrie 2022.
Politie, avocati si ... pàrti civile, în aceastà primà zi a procesului de la Nisa care are loc la Paris. 5 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Actualul proces are loc la Paris întrucât în capitală este domiciliat Parchetul naţional antiterorist. Cum însă multe dintre victime sunt originare din Nisa, procesul este retransmis într-o sală a Palatului congreselor din oraşul de pe Riviera franceză. Din spusele martorilor oculari, afluenţa a fost însă modestă acolo, la fel ca la Paris unde parcă a fost mai multă presă decât părţi civile.

Prima zi a semănat mult cu zilele de mare afluenţă ale precedentului proces, cel al atentatelor din noiembrie 2015. Zeci de camere de filmat şi de microfoane, jurnalişti agitaţi pe culoarele Palatului de justiţie, părţi civile uşor speriate de ambianţa survoltată şi nelipsiţii poliştişti şi jandarmi, atotprezenţi şi vigilenţi încă de la intrarea în Palat unde ca să poţi penetra, pe lângă tradiţionala acreditare agăţată de gât, eşti nevoit să te supui unor controale şi mai şi decât în aeroporturile internaţionale.

Presà multà în aceastà primà zi a procesului atentatului de la Nisa din 14 iulie 2016. 5 septembrie 2022.
Presà multà în aceastà primà zi a procesului atentatului de la Nisa din 14 iulie 2016. 5 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Ca mai multe procese din trecut zise  istorice» - inclusiv cel terminat acum două luni în aceeaşi sală – acest proces al atentatului de la Nisa din 14 iulie 2016 este filmat pentru Istorie, imaginile urmând să fie vărsate în arhiva statului. Principalul acuzat, tunisianul care riscă închisoare pe viaţă, a cerut în zadar interzicerea acestor filmări.

În fine, o noutate faţă de precedentul proces pentru terorism: audienţele pot fi urmărite pe un webradio practic în direct şi oriunde în lume – cu condiţia să ai codurile de acces. Având în vedere numărul mare de victime străine, dezbaterile sunt de asemenea traduse simultan în limba engleză.

Nu mai puţin de 110 medii de informare – din care peste 30 străine – s-au acreditat la acest proces programat să se termine, teoretic, la mijlocul lui decembrie.

 
Şase ani după atacul cu camionul, la Paris a avut loc prima zi a procesului atentatului de la Nisa din 14 iulie 2016