
Special Paris
Criza energetică în Franța: Zeci de piscine au fost închise din cauza facturilor tot mai mari la electricitate
ca_urmare_a_exploziei_preturilor_la_electricitate_compania_care_exploateaza_centrul_acvatic_aquapolis_din_limoges_a_decis_sa_inchida_temporar_infrastructura_pe_5_septembrie_2022.webp

Factura de energie în cazul acestor 30 de piscine a crescut de la 15 milioane de euro la 100 de milioane de euro, adică, întreaga cifră de afaceri a companiei, pentru un an întreg.
În regiunea pariziană, la Meudon, localnicii s-au obișnuit să înoate în piscina din oraș. Dar, de câteva zile, bazinul este închis.
Françoise are 67 de ani și obișnuiește să vină aici de 3 ori pe săptămână: "Este o activitate indispensabilă pentru bine meu fizic și psihic, așa cum este cazul pentru numeroși vârstnici. De altfel, ni se recomandă, pentru a rămâne în formă, să practicăm în mod regulat o activitate fizică. Astfel că nu îmi place deloc faptul că ne regăsim în această situație. Dar, înțeleg foarte bine decizia companiei care exploatează piscina. Nu îmi place dar, nu am ce să fac decât să respect decizia. Ar trebui ca astfel de centre de înot să fie ajutate de administrația locală. Cred că la iarnă va fi și mai grav iar autoritățile locale nu vor putea încălzi tot ce va fi nevoie. Spre exemplu spațiile de cultură, bibliotecile. Oare vor putea continua să rămână deschise? Mă tem că vor avea de suferit".
Potrivit asociației France Urbaine – care regrupează administrațiile marilor orașe, aproximativ 10% dintre ele iau în calcul închiderea piscinelor pentru această iarnă.
Primarul Fabien Doucet este vice-președintele metropolei Limoges. Aici a fost închisă una din piscinele locale: "Putem găsi soluții pentru a atenua efectul – facturile mari la electricitate dar, nu putem rezolva problema. Deoarece, costul unui megawatt/oră este într-atât de instabil, încât nu putem anticipa. Trebuie găsită o modalitate pentru a putea acompania firmele care întâmpină astfel de probleme. La nível local, deja, calculăm de unde putem reduce consumul, pentru a stabili clar, cum putem evita risipa dar, idealul ar fi ca nimeni să nu aibă de suferit. Spre exmplu, ne gândim cum să procedem cu iluminatul meciurilor de fotbal, dacă să menținem cursurile de seară la gimnaziu, ori, dacă să mai menținem dușurile de la sălile de sport. Sunt piste pe care ne aflăm și vom decide asupra fiecărui caz în parte împreună cu toți cei vizați. Sunt măsuri care sunt dureroase pentru cei care utilizează aceste servicii. Dar, dacă nu facem nimic, administrațiile locale nu vor putea absori ansamblul excesului de cost născut pe fondul acestei crize energetice".