
Special Paris
Criza energetică: Franța se pregătește pentru cel mai rău scenariu posibil
Instalatia care preia gazul rusesc, transportat prin Nord Stream 1, la Lubmin, în Germania, pe 8 martie 2022.

Obiectivul Franței este de a nu se recurge la tăieri de gaz și de electricitate iar activitatea economică să fie menținută, pentru a nu se intra în altă criză – a subliniat șeful statului.
Dar, poate Europa să traverseze această iarnă fără gazul rusesc?
Miercuri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen explica faptul că la începutul războiului, gazul rusesc reprezenta 40% din întreg gazul importat. La ora actuală, el mai reprezintă doar 9%.
Philippe Charlez este expert în energie la Institutul Sapiens iar el spune că Europa va trebui să strângă cureaua dacă va dori să treacă peste iarna ce vine: "Nu, Europa nu se poate descurca fără gazul rusesc. Uniunea Europeană importa din Rusia 40% din consumul de gaz, dar, pe fondul conflictului din Ucraina, importurile au ajuns undeva la doar 9%. Dar chiar și așa, nu cred că ne putem descurca fără gazul rusesc. Doar în situația în care vom reduce, foarte mult, consumul propriu, precum o cere președintele Emmanuel Macron.
Acum, să ne uităm ce consumăm. Gazul este utilizat, de fapt, tot mai puțin în Franța, puține locuințe mai dispun, în prezent de gaz. Apoi, în Franța, este utilizat gazul, dar destul de puțin, ce-i drept, pentru a fabrica electricitate. Industria utilizează, în schimb, destul de mult gaz. Astfel, din acest motiv au rămas deschise câteva centrale pe cărbune care produc electricitate.
Este normal, așadar, ca industria să fie rugată să economizeze energia pe care o utilizează. Dar, trebuie să fim atenți și la impactul asupra societăților – nu trebuie să ajungem la închiderea lor deoarace efectul negativ se va resimți în creșterea economică – deci apar alte probleme.
Iar oamenii simpli au fost rugați să reducă din puterea aparatelor de încălzire ori din cea a aerului condiționat, cu 1 grad. Si da, ar face o diferență acest unic grad – înseamnă 7% din consumul de energie. Este semnificativ".
Franța ia în calcul să exporte gaz către Germania iar în schimb, dacă va fi nevoie va lua electricitate. Ar putea să funcționeze un astfel de schimb?
Philippe Charlez: "Germaniei îi lipsește în special, gazul, căci este o mare dependentă de gazul rusesc. Iar Franța este mai puțin dependentă de gaz. El reprezintă la noi 17% din consumul de energie, iar media la nivelul UE este de 24%. Iar ce importa Franța, era, din Rusia. Dar, în paralel cu războiul din Ucraina și cu problema gazului rusesc, Franța are propria problemă – mai bine de jumătate din reactoarele sale nucleare sunt oprite, unele pe fondul secetei, altele sunt în reparații. De fapt, pentru Paris, criza gazului nu era, inițial, prea marcantă. În schimb, criza electrică iese acum în evidență".
Mai mulți responsabili guvernamentali s-au reunit, miercuri, la Paris, ocazie cu care au decis ca economiile de energie să fie realizate în afara procesului de producție, pentru a nu fi afectată economía.