Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin: Cerealele ucrainene ajung în Europa și nu în țările sărace

terminal_de_cereale_in_regiunea_odesa_ucraina_23_iunie_2022.jpg

Terminal de cereale în regiunea Odesa, Ucraina, 23 iunie 2022.
Terminal de cereale în regiunea Odesa, Ucraina, 23 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Reuters

Unde se duc cerealele ucrainene? Președintele Rusiei, Vladimir Putin susține că majoritatea cerealelor exportate, cu ajutorul vapoarelor, din Ucraina, au ajuns în Europa, în detrimentul statelor sărace. Reacția a venit imediat de la Centrul de Coordonare al acestor exporturi – aflat la Istanbul, organismul care supervizează coridorul maritim deschis pe 1 august. Centrul susține că 36% din exporturile ucrainene au fost destinate statelor europene și, deci, nu majoritatea.

Aproape toate cerealele exportate din Ucraina au fost trimise spre state din Uniunea Europeană și nu țărilor aflate în curs de dezvoltare ori celor mai sărace, a precizat președintele Vladimir Putin cu ocazia unui forum economic derulat la Vladivostok, în extremul orient rusesc.

"Înșelăciune", atitudine "colonialistă" a statelor occidentale – criticile liderului rus readuc în discuție acordul semnat la finele lui iulie, cu Kievul, sub supravegherea Turciei și a ONU.

Practic, acordul a permis deschiderea unui culoar maritim pentru a face posibile exporturile agricole, prin intermediul a 3 porturi ucrainene aflate la Marea Neagră, pentru o durată de 120 de zile.

Obiectivul comun afișat era de a fi scoase 20 de milioane de tone de porumb, grâu și floarea soarelui, stocate în Ucraina. Kiev spera să reușească să livreze cereale la același nivel de dinainte de război, adică, 6 milioane de tone, pe lună.

Dar, iată, se pune întrebarea unde se duc cerealele?

Potrivit Centrului de supraveghere a acestor nave, până pe 7 septembrie, 2,33 milioane de tone de produse agricole au ieșit din Ucraina, de la 1 august.

15% au plecat spre Spania, 7% în Italia, 5% în Olanda, 4% au ajuns în România, 3% în Germania iar în Irlanda și în Franța au ajuns 1% din aceste cereale ucrainene. Mai puțin de 1% au primit Bulgaria și Grecia.

Potrivit unui analist francez, citat de AFP, Spania și Italia au importat mult porumb pentru a compensa lipsa de hrană destinată animalelor, o lipsă care există pe fondul secetei.

Porumbul este produsul cel mai exportat din Ucraina dar pentru grâu situația nu este aceeași, explică analistul. Grâu ucrainean a ajuns în Egipt, Sudan, Yemen, Somalia și în Djibouti.

Este însă destul de dificil de știut ce devin aceste produse odată ce au ajuns la prima destinație de export.   Unele țări, precum este cazul Turciei, importă grâu, spre exemplu, pe care îl transformă în făină pe care o exportă către Orientul Mijlociu.    Un alt analist citat de AFP explică faptul că « da, o parte ce nu este neglijabilă din cerealele ucrainene ajung în Europa iar acest lucru este necesar pentru stabilitatea prețurilor la nivel mondial ».

Nathan Cordier este analist la cabinetul Agritel : "Sunt tot felul de state care au putut beneficia de exporturile ucrainene, iar Europa face parte dintre beneficiari. Dar, la fel de bine au primit și state care aveau probleme alimentare. Destinațiile sunt cele mai diverse: Somalia, Yemen, Etiopia, așadar, nu putem spune – așa cum a făcut-o Vladimir Putin, că doar 2 vase au avut ca destinație state sărace. Acum, trebuie să ținem cont că Ucraina avea stocuri importante de porumb și că, în general, porumbul este destinat alimentației animaliere. De aceea, importante sunt exporturile de grâu, căci el constituie baza alimentară pentru multe state.

Dar, trebuiesc diminuate stocurile de porumb, deoarece el reglementează prețul mondial, de aceea, probabil, s-a și început cu exportul porumbului, chiar dacă destinațiile au fost mai puțin prioritare".

Președintele Vladimir Putin susține că se va consulta pe această temă cu omologul turc, cel care a inițiat acordul privind exportul cerealelor ucrainene. Liderul de la Kremlin se întreabă dacă nu ar trebui limitate exporturile de cereale și a altor produse alimentare,dinspre Ucraina.