Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Macron în contact cu Putin, Zelenski și AIEA pentru un acord privind centrala nucleară de la Zaporojie

centrala_nucleara_de_la_zaporojie_ucraina_22_august_2022.webp

Centrala nucleara de la Zaporojie, Ucraina, 22 august 2022.
Centrala nucleara de la Zaporojie, Ucraina, 22 august 2022.
Sursa imaginii: 
REUTERS - ALEXANDER ERMOCHENKO

Președintele Emmanuel Macron a discutat, în acest week-end, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski dar și cu cel al Rusiei, Vladimir Putin. 

Ocupația rusă cauzează o serie de riscuri asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporjie – a atenționat președintele Franței, într-o discuție cu omologul rus. Liderul de la Paris i-a cerut lui Vladimir Putin să retragă întreg armamentul rusesc existent în centrală – precizează Palatul Elysée.

Emmanuel Macron va păstra contactul cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și va rediscuta situația cu liderul de la Kremlin, în zilele ce vor urma, pentru a fi găsit un acord prin care să fie garantată siguranța centralei nucleare – a precizat administrația prezidențială franceză.

Cu puțin timp înainte ca aceste precizări să fie făcute de Palatul Elysée, Kremlin indica faptul că Vladimir Putin l-a atenționat pe omologul francez, în discuția telefonică de duminică, asupra "consecințelor catastrofale" existente în urma "atacurilor ucrainene" asupra acestei centrale. Este cea mai mare centrală nucleară din Europa iar de câteva luni ea este ocupată de forțele rusești.

Administrația franceză subliniază că Emmanuel Macron a condamnat continuarea operațiunilor militare rusești în Ucraina și a cerut, încă o dată, încetarea lor de urgență, deschiderea de negocieri și restabilirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Președinții Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski au discutat telefonic, la rândul lor, sâmbătă, despre situația de la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie.

Ucraina a anunțat opirea celui de-al 6-lea și ultimului reactor (care încă funcționa), de la centrala nucleară. De trei zile, acest reactor era singurul care producea electricitatea necesară pentru răcirea conbustibilului nuclear și pentru securitatea platformei.

Operatorul ucrainean Energoatom preciza duminică dimineață, că "pregătiri sunt în curs pentru răcirea reactorului".