
Special Paris
Sobrietate energetică: Primăria Paris închide luminile Turnului Eiffel cu o oră mai devreme
celebrul_turn_eiffel_a_fost_luminat_in_albastru_-_culoarea_drapelului_ue_in_ianuarie_2022_moment_in_care_franta_a_preluat_sefia_consiliului_uniunii_europene.jpg

Ideea acestei sobrietăți energetice de care se tot vorbește la Paris este ca toată lumea să facă un mic efort pentru a reduce consumul de energie – de gaz ori de electricitate, pentru ca propria factură de energie să se diminueze. De fapt, ideea s-a născut odată ce prețurile la energie au luat-o razna, pe fondul problemelor existente în relația cu Rusia.
Primăria Parisului a prezentat propriul plan de sobrietate iar el prevede ca luminile care atrag milioane de turiști, cele de la Turnul Eiffel, să fie stinse cu o oră mai devreme decât este cazul în mod normal.
Altfel spus, stingerea se va da la ora 23h45 și nu la ora 1h00, așa cum se întâmplă în prezent.
Acum, trebuie spus că vorbim de o instalație de lumini, cu totul și cu totul specială.
Căci, pe celebrul momenument parizian, există 40 de km de ghirlande luminoase. Iar pe fiecare latură a turnului există 5.000 de lămpi, adică, în total există 20.000 de lămpi care fac turnul să sclipsească, la oră fixă, timp de 10 minute, din momentul în care se lasă seara peste Paris. Moda s-a născut în urmă cu aproape 20 de ani.
Aceste lămpi nu sunt, într-adevăr, mari consumatoare de electricitate – ca o comparație ele au același consum electric înregistrat, într-un an de un cuplu care locuiește într-o garsonieră de 30 de mp.
De altfel, administratorul Turnului Eiffel a tot diminuat consumul de energie în ultimii ani, cu 9% pe an, din 2016 încoace.
Desigur, felul în care este iluminat acest turn are o semnificație aparte.
Spre exemplu, în seara inaugurală, în 1889, 10.000 de becuri cu gaz iluminau anumite părți din Turn. De abia din 1900, iluminatul turnului a devenit electric.
Acum, în fiecare lună de octombrie, fiind luna dedicată sensibilizării cancerului la sân, Turnul Eiffel este iluminat în roz, în semn de susținere a cercetării medicale și a persoanelor care luptă contra cancerului precum și în memoria celor care și-au pierdut viața din cauza acestei boli.
Apoi, în noiembrie 2016, Turnul a fost iluminat în verde pentru a marca astfel Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
În septembrie, 2017, pe Turn puteau fi observate 300 de milioane de «merci» pentru a mulțumi astfel celor 300 de milioane de vizitatori care au urcat în celebrul monument parizian.
A existat și un imens «Merci Johnny», scris tot cu ajutorul becurilor …s-a întâmplat pe 8 decembre 2017, la 3 zile după decesul cântărețului Johnny Hallyday.
Iar cu ocazia celor două momente, în 2008 dar și în 2022, când Franța a asigurat șefia Consiliului Uniunii Europene – celebrul Turn a fost iluminat în albastru dar au putut fi observate și cele 12 stele ale drapelului european.
Revenind la ideea primăriței Anne Hidalgo, ea dorește ca toate clădirile municipale să nu mai fie iluminate peste noapte – pornind de la emblematicul sediu al Primăriei Capitalei.
Dar, și alte municipalități franceze au decis să reducă iluminatul public.
La Lille, de la 1 septembrie, clădirile publice nu mai sunt luminate pe timpul nopții, cu excepția celor aflate în cele două piețe centrale - Grand'Place și Place de l'Opéra. Administrația din Lille a calculat că astfel va economisi, într-un an, 170.000 kWh.
Marsilia stinge luminile la ora 23h30 în cazul celor 140 de monumente care există în acest oraș.
Din aprilie, în Montpellier, 5 axe rutiere nu mai sunt luminate, tot pentru a fi diminuat consumul de energie.
În plus, 220 de mici localități vor rămâne fără iluminat nocturn, în această iarnă, au decis primarii.