Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Guvernul propune măsuri de plafonare a prețurilor la gaze și electricitate pentru a preveni cea mai mare criză energetică din 1970

Guvernul anunță noi măsuri de plafonare a prețurilor la gaze și electricitate

Guvernul anunță noi măsuri de plafonare a prețurilor la gaze și electricitate
Guvernul anunță noi măsuri de plafonare a prețurilor la gaze și electricitate
Sursa imaginii: 
AFP - ERIC PIERMONT

 În Franța, prim-ministra Elisabeth Borne a anunțat în cadrul unei conferințe de presă măsurile guvernului de la Paris pentru a face față crizei energetice care se anunță cea mai gravă din 1970. Sindicatele din energie au început protestele, nemulțumite de salariile care nu mai pot ține pasul cu inflația. Sunt anunțate și alte mișcări sindicale care vor culmina pe 22 și 27 septembrie când se anunță două zile de mobilizare generală. 

Prim-ministra Elisabeth Borne a venit în fața jurnaliștilor însoțită de ministra pentru tranziție energetică, Agnes Pannier-Runacher și de ministrul Economiei, Bruno Le Maire.

Plafonarea prețurilor la electricitate și la gaz va continua și anul viitor, a anunțat Elisabeth Borne. Creșterea prețurilor este estimată, în medie, cu 15% pentru gaze, din ianuarie viitor, și cu 15% pentru energia electrică din februarie.  De aceea, guvernul a decis să nu renunțe la această plafonare care se va aplica pentru toate gospodăriile asigură prim-ministra, ''pentru locuințele sociale, întreprinderi mici dar și pentru micile localități''.

Concret, aceste majorări se vor regăsi în facturile de anul viitor după cum urmează, factui mai mari cu 25 de euro pe lună pentru gospodăriile care folosesc pentru încălzire gaze și care fără această plafonare ar fi plătit aproximativ 200 de euro pe lună, și un plus de aproximativ 20 de euro în loc de 180 de euro pe lună pentru casele care se încălzesc pe bază de curent electric.

Peste 12 milioane de familii vor beneficia anul viitor de cecuri de energie cu valori cuprinse între 100 și 200 de euro, cecuri ce vor fi plătite până la sfârșitul anului. Eforturile bugetare ale Franței pentru plafonările anunțate de anul viitor se estimează la aproximativ 16 miliarde de euroElisabeth Borne spune că "numai sobrietatea și solidaritatea europeană ne vor permite să evităm reducerile" în cazul unei ierni deosebit de reci. Cu toate acestea, creșterile vor fi mai mari față de acest an, deoarece majorarea pentru energia electrică în cazul persoanelor fizice a fost blocată de guvern la 4%, iar prețurile la gaze au fost înghețate la nivelul lunii octombrie 2021.

În timp ce șefa guvernului și-a exprimat temerile în cazul unei ''ierni deosebit de reci, combinată cu dificultăți de aprovizionar'', Elisabeth Borne a insistat că ''în cele mai probabile scenarii, dacă toată lumea își asumă responsabilitatea și demonstrează sobrietatea necesară, nu va exista nicio tăiere sau întrerupere de curent sau de gaz''.

Unul dintre cei mai optimiști rămâne Ministrul Economiei, Bruno Le Maire care vede chiar o creștere economică pentru Franța în acest an, și asta în ciuda inflației. El spune că Franța va încheia acest an cu o creștere economică de 2,7%. ''Nu ne așteptăm la o creștere a inflației până în vara anului 2023", dar "vom avea în lunile următoare, în decembrie, în ianuarie, în februarie, deoarece prețurile la energie rămân foarte mari, o inflație care rămâne foarte mare", a declarat Bruno Le Maire pe unul din posturile franceze de știri.

Primele sindicate care au început grevele sunt cele din energie, afiliate la CGT, una dintre cele mai mari centrale sindicate din Franța. Activitatea a fost oprită în câteva puncte de lucru. Negocierile începute nu au ajuns la niciun rezultat iar sindicaliștii vor lua joi o decizie despre modalitățile de continuare a protestului.

Fabrice Coudour este secretar general al sectorului energetic din CGT și vorbește la microfonul RFI despre un fel de furie care începe să se instaleze în rândul salariaților: ''A fost o primă rundă de negocieri în care toată lumea și-a prezentat problemele. Pentru moment sunt propuneri care au fost puse pe masă la nivelul a ceea ce numim salariul național de bază. Va fi cu 1,3% mai mult în ianuarie 2023. Sunt propuneri care pentru noi nu sunt la înălțimea a ceea ce trăiesc cei mai mulți salariați, pentru că în august am atins o inflație de 6,2%. Propunerile nu sunt la înălțime, sunt considerate ca un fel de dispreț și este o anumită furie care se instalează pe teren. Sperăm că, într-adevăr, aceste negocieri vor merge mai repede și, mai ales, că vor fi ascultate nevoile salariaților noștri pentru a putea acoperi inflația cât mai repede posibil. ''

Vineri, va fi rândul angajatorii din industria gazelor și a energiei electrice care se vor reuni pentru a discuta ce vor face în peroada următoare. Clasa politică are păreri diferite în funcție de partidul pe care îl reprezintă.

Secretarul general al Partidului Comunist Francez, Fabien Roussel, care este și deputat, spune într-un interviu la FranceInfo că: ''Aș dori ca guvernul să ia măsuri puternice pentru a proteja munca și puterea de cumpărare a francezilor. Eu spun despre locurile de muncă pentru că dacă vorbim de creșterea facturilor la gaze și electricitate care lovesc puternic, aceasta determină ca unele companii să închidă".

Pierre Jouvet, purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist, precizează: ''Plafonarea tarifelor, așa cum a fost pusă în aplicare, ar trebui să continue pentru câteva luni, atâta timp cât nu vedem mai clar lucrurile".

Francezii ''nu au nevoie de sfaturi de la doamna Borne, nu au bani să se încălzească”. Sobrietatea, economiile de energie "vor fi făcute având în vedere prețul exorbitant" al energiei, spune tranșant Nicolas Dupont Aignan de la ‘’Debout la France’’, formațiune de extremă dreaptă.

Președintele Senatului, Gérard Larcher, cunoscut republican, a declarat pentru un post de televiziune: "Aveți, de asemenea, autorități locale care nu au tarifele plafonate, vedem astăzi o serie de facilități sportive, cred că piscinele (...) care se închid astăzi", a completat, cerând să "gândim colectiv" cum să răspundem la această criză energetică, în ceea ce privește aprovizionarea, sobrietatea și puterea de cumpărare.