Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afacerea Pogba: Fratele lui Paul Pogba a fost pus sub acuzare și încarcerat

De la stânga la dreapta, Mathias Pogba, Paul Pogba, Florentin Pogba, fotografiați la MTV European Music Awards 2017, Londra

De la stânga la dreapta, Mathias Pogba, Paul Pogba, Florentin Pogba, fotografiați la MTV European Music Awards 2017, Londra
De la stânga la dreapta, Mathias Pogba, Paul Pogba, Florentin Pogba, fotografiați la MTV European Music Awards 2017, Londra
Sursa imaginii: 
© Vianney Le Caer/Invision/AP

Fotbalul francez este zguduit în aceste zile de un scandal care îl are în centru pe Paul Pogba, în momentul în care au mai rămas două luni până la Cupa Mondială din Qatar. Fratele său și alți patru bărbați sunt cercetați iar acuzațiile sunt dintre cele mai grave, și anume, tentativă de escrocherie în valoare de câteva milioane de euro, mai multe imagini video de amenințare și presiuni. Fratele fotbalistului, Mathias este reținut de poliție.

Totul pare desprins dintr-un film iar faptele, așa cum le prezintă, Paul Pogba s-ar fi petrecut în luna martie când ar fi fost sechestrat și amenințat de câțiva bărbați care i-ar fi cerut 13 milioane de euro. Amenințările au continuat și în iulie acest an.

Paul Pogba, 29 de ani, are 91 de selecții în echipa națională a Franței. Este un jucător foarte cunoscut, o adevărată vedetă a fotbalului francez, care în prezent joacă la Juventus Torino. El a depus o plângere la procuratura din Torino pe data 16 iulie, în care a relatat cum s-a produs tentativa de extorcare. Paul Pogba spune că prieteni din copilărie și alți doi bărbați cu glugă l-ar fi acuzat, sub amenințarea armelor, că nu i-a ajutat cu bani. El le-a spus anchetatorilor că le-a dat 100.000 de euro din cele 13 milioane revendicate. Fotbalistul l-ar fi identificat pe fratele său printre suspecți, dar la o altă audiere a vorbit despre o anumită ''presiune'' din partea celor are au cerut bani, presiune exercitată asupra lui Mathias.

Fratele său mai mare are 32 de ani și este cercetat acum pentru tentativă de extorcare în bandă organizată și pentru participare la asociere criminală.''Vom contesta această decizie'', spune avocatul său, Yassine Bouzrou, citat de televiziunea de știri BFMTV. Potrivit unei surse apropiate anchetei, citate de AFP, el a fost plasat sub statutul de martor asistat pentru acte de detenție forțată din noaptea de 19 spre 20 martie.

Rolul fratelui mai mare nu este, în această etapă a cercetărilor, foarte clar iar ''ancheta este departe de a fi finalizată'', potrivit unei surse citate de AFP. Mathias Pogba ar fi spus că este inițiatorul videoclipului difuzat pe 27 august în care vorbește despre dezvăluiri legate de fratele său, mai mic, Paul. Ceilalți patru suspecți, rude ale fraților Pogba cu vârste cuprinse între 27 și 36 de ani, au fost inculpați pentru șantaj cu arme, răpire organizată și asociere criminală.

Cele cinci persoane considerate suspecte au declarat că sunt ''victime ale unor persoane ale căror nume refuză să le dea", după cum spune o altă sursă apropiată anchetei, citată de AFP. Dar"se contrazic și mint", mai completează aceasta.

Selecționerul echipei naționale a Franței, Didier Deschamps a fost întrebat despre situația lui Paul Pogba, dar a evitat să facă prea multe comentarii insistând mai mult pe capacitatea fotbalistului de a se recupera și de a se concentra pe teren: ''Evident, vă spun că am vorbit des cu Paul. Nu mă întrebați să intervin în această problemă, istoriile care au putut fi create și recreate astăzi sunt de domeniul factual. Este domeniul său privat. Justiția își va face treaba. Astăzi, asta este. Cu toate acestea, este cineva puternic, care are caracter, care se concentrează pe teren pentru a da totul, pentru a avea mijloacele necesare de recuperare''.

În subiectul legat de ceea ce presa franceză numește ''afacerea Pogba'' mai apar mama sa precum și agentul jucătorului iar faptele sunt încă departe de a fi clarificate. Cu două luni înaintea Cupei Mondiale din Qatar ziarele consacră multe articole acestui subiect.

L’Équipe titrează ''Echipa de securitate a lui Paul Pogba, un serviciu oferit de mai mulți ani''. Presupușii șantajiști ai internaționalului ar fi vorbit despre ''protecția'' sa timp de mai mulți ani pentru a încerca să-l stoarcă de 13 milioane de euro. Dar el are deja o companie privată de securitate la dispoziția sa''.

 ''Acest caz, care zguduie Franța și lumea fotbalului cu două luni înainte de Cupa Mondială din Qatar, a început cu o plângere depusă la 16 iulie la procuratura din Torino de Paul Pogba'', scrie Le Monde.

Le Parisien se referă la ''extorcare și reglări de conturi în familie''.

Până la un deznodământ în ceea ce privește ancheta legată de cazul lui Paul Pogba și de persoanele suspectate mai sunt încă multe zone de umbră. Întrebarea care se pune acum este cât de influențată va fi cariera de fotbalist a lui Paul Pogba.