Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Micul dejun scumpit de inflație

Mic dejun în Franța

Mic dejun în Franța
Mic dejun în Franța
Sursa imaginii: 
nicolas-aubineau.com

Alimentele și băuturile folosite de francezi pentru prepararea micul dejun s-au scumpit. Datele oficiale arată că într-un an factura pentru produsele de bază a crescut cu procente cuprinse între 7 și 16%. 

Cafea sau ceai, lapte, o baghetă proaspată, unt, dulceață și nelipsitul croissant. Cam așa arată un mic dejun franțuzesc, care devine din ce în mai scump, după cum arată ultimele date publicate de Institutul național de statistică și studii economice.

În numai un an, laptele s-a scumpit cu procente cuprinse, în medie, între 8 și 10%. Cea mai mare creștere s-a observat la unt, aliment fără de care este greu de conceput un mic dejun în Franța. Este mai scump cu 15,8%. Iaurtul e și el mai scump cu 9,7%. Pentru ouă se plătește mai mult cu 11,4% iar pentru pâine cu 8,2%. Dulceața și mierea îi costă mai mult pe francezi cu aproape 8 procente.

Și ajungem la cafea al cărei preț este unul dintre cele mai mari în numai un an. Din august anul trecut și până acum creșterea este de peste 11%. Cel mai mare producător de cafea din lume este Brazilia. Episoadele de îngheț și inundațiile puternice au scăzut recoltele de cafea și au redus substanțial oferta.

Aparatele electrocasnice cum sunt prăjitoarele de pâine și cafetierele sunt și ele mai scumpe acum decât în august 2021, cu aproape 15%.

Toate aceste majorări sunt puse pe seama creșterii costurilor de producție în principal din cauza prețurilor foarte mari pentru energie, dar și de transporturile care s-au scumpit în ultimele luni și de materiile prime mai scumpe decât anul trecut.