Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin: "Intenția Rusiei este de a contribui la rezolvarea gravelor crize regionale"

presedintele_rusiei_vladimir_putin_sustine_un_discurs_la_kremlin_in_cadrul_unei_ceremonii_de_primire_a_noilor_ambasadori_straini_la_moscova_20_septembrie_2022._.jpg

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin sustine un discurs la Kremlin, în cadrul unei ceremonii de primire a noilor ambasadori straini la Moscova, 20 septembrie 2022.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin sustine un discurs la Kremlin, în cadrul unei ceremonii de primire a noilor ambasadori straini la Moscova, 20 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

La Kremlin, președintele Rusiei, Vladimir Putin a promis, marți, că va continua politica sa "suverană" și a denunțat dorința de hegemonie din partea Statelor Unite.

Pentru Adunarea Generală a Națiunilor Unite ce are loc la New York, liderul de la Kremlin l-a trimis pe ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Nicio alocuțiune din partea lui Vladimir Putin nu este prevăzută să aibă loc.

Contextul nu îi este favorabil dat fiind faptul că intervenția rusă în Ucraina este condamnată de o bună parte din statele membre ONU.

Dar, Vladimir Putin a primit, tot marți, scrisorile ambasadorilor străini recent numiți la Moscova, ocazie cu care a pronunțat un discurs care, ar fi putut, la fel de bine, să fi fost pronunțat la tribuna celei de-a 77-a Adunări Generale a Națiunilor Unite.

În discursul său, Vladimir Putin a vorbit despre "rezistența celor care fac totul pentru a-și păstra supremația, pentru a putea controla totul: America Latină, Europa, Asia și Africa", după cum s-a exprimat liderul de la Kremlin, într-o aluzie la adresa Washington.

Pentru Vladimir Putin "cei care se află în poziție de hegemonie nu mai pot continua la fel, e imposibil", este de părere liderul de la Moscova.

Rusia nu se va abate de la traiectoria suverană iar în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, "intenția este de a uni și de a contribui la rezolvarea gravelor crize regionale" – a mai ținut să precizeze Vladimir Putin, cel care pe 24 februarie a declanșat invazia militară a Ucrainei.

Declarațiile președintelui Rusiei se înscriu într-un context de tensiuni exacerbate între Rusia și Occident, tocmai din cauza intervenției militare rusești din Ucraina.

Cu ocazia unui summit regional asiatic, săptămâna trecută, Vladimir Putin evoca “rolul tot mai crescut al noilor puteri” precum China, India și Rusia.