
Special Paris
Procesul atentatului de la Nisa: 300 de supraviețuitori, martori și familiile victimelor depun mărturie
Omagiu adus victimelor atentatului de la Nisa, 18 iulie 2016

Audierea părților civile va dura 5 săptămâni și va fi un moment extrem de emoționant pentru toți cei care s-au constituit părți civile în acest dosar. Vor fi rememorate secvențele tragice ale evenimentelor pe care cei mai mulți le consideră ''atrocități''.
''Voi încerca să arăt cine a fost Camille, ce a făcut în scurta sa viață. Va fi un imn adus vieții'', spune Anne Murris, citată de AFP. Ea și-a pierdut fiica de 27 de ani în seara fatidică de 14 iulie 2016.
''Într-un proces terorist, cuvintele victimelor sunt esențiale pentru a ține cont de atrocitatea faptelor'', spune Yves Hartemann, avocat care reprezintă peste 60 de părți civile.
Sophie Desvergnes, contrabasistă, concerta pe una din scenele amenajate de-a lungul bulevardului, în seara de 14 iulie. Ea spune: ''Lucrurile nu s-au stins niciodată pentru mine, ele au rămas în permanență în mine''. Chiar dacă ''nu am pierdut pe nimeni în acea seară, chiar dacă nu am fost rănită, cred că voi vorbi mai mult despre ce a fost după, …să le spun judecătorilor, publicului cum s-au transformat viețile noastre'', completează Sophie Desvergnes pentru AFP.
Autorul atentatului, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, un tunisian de 31 de ani, a intrat în mod voluntar cu un camion în multimea adunată pe Promenada englezilor din Nisa pentru a asista la focul de artificii de Ziua Națională a Franței. 86 de persoane și-au pierdut viața iar peste 450 au fost rănite. Printre aceștia și români. Un mort și 4 răniți.
Procesul a început pe 5 septembrie. Opt persoane sunt puse sub acuzare. Acestea fac parte din anturajul atacatorului sau sunt mici traficanți de arme. Verdictul este așteptat la mijlocul lunii decembrie.