Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antonio Guterres: "Suntem blocați într-o disfuncționalitate mondială colosală"

secretarul_general_al_natiunilor_unite_antonio_guterres_vorbeste_la_sediul_onu_new_york_19_septembrie_2022.jpg

Secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres vorbeste la sediul ONU, New York, 19 septembrie 2022.
Secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres vorbeste la sediul ONU, New York, 19 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Seth Wenig

Războiul din Ucraina a declanșat distrugeri masive și încălcări ale drepturilor omului și a dreptului umanitar internațional, spune, de la tribuna ONU, secretarul general al Națiunilor Unite. Iar cancelarul Olaf Scholz atenționează asupra faptului că referendumurile anunțate de Vladimir Putin în diverse zone din Ucraina nu sunt conforme dreptului internațional.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a atenționat, în deschiderea Adunării Generale, asupra unei ierni foarte grele care se anunță, într-o lume fragmentată de crize – din cauza războiului din Ucraina și până la încălzirea planetei.

Dar, asistăm și la o criză a puterii de cumpărare, inegalitățile sunt tot mai puternice iar planeta arde, a precizat Antonio Guterres iar în ciuda acestor lucruri, "suntem blocați într-o disfuncționalitate mondială colosală".

Aceste crize amenință viitorul umanității și destinul planetei, estimează Antonio Guterres care este de părere că ne aflăm pe o mare foarte agitată.

După secretarul general, săptămâna aceasta, mai mulți șefi de stat și de guvern din lumea întreagă vor lua cuvântul de la tribuna Națiunilor Unite.

Cel mai așteptat discurs, este, bineînțeles, al liderului de la Casa Albă, care, contrar tradiției, și-a amânat discursul pentru ziua de miercuri. Joe Biden nu a putut prezenta declarația sa în deschiderea Adunării deoarece s-a aflat la Londra.

Iar tot miercuri, este extrem de așteptat și discursul liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, prin intermediul unui vídeo.

Iar printre pericolele care amenință lumea, așa cum au fost ele enumerate de secretarul general al ONU, este invazia rusă a Ucrainei: "O bună parte a planetei continuă să privească invazia rusă a Ucrainei. Războiul a declanșat distrugeri masive și încălcări ale drepturilor omului și a dreptului umanitar internațional. Ultimele informații privind descoperirea unei gropi comune în Ucraina, la Izium, sunt extrem de tulburătoare. Mii de civili au fost uciși, milioane de oameni au fost deplasați, miliarde de persoane, pe întreaga planetă sunt afectate de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Încercăm să lucrăm pentru menținerea păcii și pentru aplicarea dreptului internațional. În același timp, conflictele și crizele umanitare se propagă, deseori, departe de lumina reflectoarelor".

Moscova anunța, marți, un referendum pentru anexarea regiunii ucrainene Herson, aflată în prezent sub controlul trupelor rusești.

Cancelarul german Olaf Scholz estima, marți, că "aceste referendumuri fictive" pe care Rusia intenționează să le organizeze în diverse regiuni ucrainene, sunt inacceptabile. Responsabilul german atenționează că ele nu se derulează sub reglementările dreptului internațional.

"Este o tentativă de agresiune imperialistă", a adăugat cancelarul și a cerut Rusiei să își retragă trupele din Ucraina.