Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sobrietate energetică: Iluminat cu program redus în această iarnă pe bulevardul Champs Élysées

Revelion pe bulevardul Champs Élysées din Paris în 2011

Revelion pe bulevardul Champs Élysées din Paris în 2011
Revelion pe bulevardul Champs Élysées din Paris în 2011
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Bulevardul parizian Champs Élysées va fi mai puțin luminat în această iarnă, a anunțat comitetul care reunește o serie de mari firme din acest perimetru. Luminile de Crăciun se vor stinge mai devreme iar vitrinele magazinelor și marile ecrane vor fi oprite de la 22.00 și până la 7.00 dimineața.

Sobrietatea energetică se va simți din plin și pe bulevardul Champs Élysées. Obiectivul este cel al economiilor, pe fondul unor facturi din ce în ce mai mari. Comitetul Champs Élysées, care reunește toate marile magazine de lux de pe bulevard și firme de renume, a decis reducerea consumului numai din iluminat cu 44%.

''Pentru a ajuta la evitarea tăierilor de electricitate și a penuriei în această iarnă, consecințele războiului din Europa, Champs Élysées trebuie să participe colectiv și solidar cu eforturile cerute francezilor'', se arata într-un comunicat al Comisiei citat de AFP.

Luminile de Crăciun, atât de admirate în fiecare an, se vor stinge cu un sfert de oră înainte de miezul nopții și nu la orele 2.00 ale dimineții, așa cum se întâmpla în fiecare an. De asemenea, ele vor fi îndepărtate de pe stâlpi pe data de 2 ianurie, adică cu o săptămână mai devreme decât de obicei.  Vor fi și excepții, de Crăciun, pe 24 decembrie, și în seara de Revelion, pe 31 Decembrie. Luminile din vitrinele magazinelor și marile ecrane se vor opri în intervalul 22.00-7.00. Această măsură va intra în vigoare înainte de 15 octombrie.

Cei care dețin mari birouri în acest perimetru sunt așteptați să se alăture acestui demers. Recent, primărița Parisului Anne Hidalgo a anunțat un plan amplu de reducere a iluminatului în clădirile publice, plan în care a fost inclus și Turnul Eiffel care își va stinge luminile sclipitoare înainte de miezul nopții, începând cu 23 septembrie.