Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Île-de-France, regiunea pariziană: Viitorul sat olimpic este amenajat pe 52 de hectare, echivalentul a 70 de terenuri de fotbal

viitorul_sat_olimpic_se_ridica_in_prezent_in_apropiere_de_stade_de_france_in_regiunea_pariziana_in_seine_saint_denis.

Viitorul sat olimpic se ridica în prezent în apropiere de Stade de France, în regiunea pariziana, în Seine Saint Denis.
Viitorul sat olimpic se ridica în prezent în apropiere de Stade de France, în regiunea pariziana, în Seine Saint Denis.
Sursa imaginii: 
Solideo

Seine-Saint-Denis, în regiunea pariziană: 52 de hectare de teren, pe malul Senei, suprafață care echivalează cu 70 de terenuri de fotbal. Vedem aici clădiri care ies din pământ, etaj cu etaj: bine ați venit pe cel mai mare șantier francez deschis la ora actuală. Cele 2.800 de locuințe ale satului olimpic încep să capete o formă, încetul cu încetul. Este un sat care se întinde în apropiere de Stade de France.

Practic, satul olimpic prinde viață pe o fostă platformă industrială. Tot ce poate fi mai modern în domeniul urban a fost gândit pentru Jocurile Olimpice din 2024. Iar odată JO încheiate, acest spațiu va fi cu totul transformat pentru a găzdui 6.000 de locatari și tot atâția salariați. Totul va fi reamenajat pentru viitoare locuințe particulare, apartamente sociale și pentru tineri, sedii de birouri, galerii comerciale, spații educaționale.

Yann Krysinski este unul dintre responsabilii de la Solideo, societatea care furnizează lucrările olimpice: "Planurile de construcție există în două variante – unul pentru JO iar altul pentru perioada de după încheierea acestui eveniment mondial. Tranziția va fi totuși ușoară, căci totul a fost gândit în cele mai mici detalii.

Cea mai importantă schimbare va fi în ceea ce privesc locuințele sportivilor. Vom găzdui 17.000 de sportivi precum și echipele lor. Ulterior, modificăm repartizarea locuințelor formate din 4-5 camere, pentru a putea găzdui o familie. Vom modifica, ulterior, compartimentarea fiecărei locuințe în parte".

Constructorul a dorit ca noile imobile dar și infrastructura să protejeze mediul. Mai bine de 30 000 de tone de materiale provenite din demolarea precedentei platforme industriale au fost reciclate pentru amenajarea de noi căi de acces și alei.

Apoi, 20 % din consumul de energie al întregului cartier va fi produs cu ajutorul unor panouri fotovoltaice.

Yann Krysinski : "Am recurs la lemn adus din păduri speciale iar 30% din lemn provine din Franța. Am reușit să realizăm circa 30 de imobile din lemn iar pentru fațade am utilizat tehnici de construcție care nu au mai fost realizate vreodată".

Lucrările trebuiesc încheiate în decembrie 2023 iar Comitetul de organizare al JO se va ocupa exclusiv de acest spațiu între martie și octombrie 2024. Ulterior, întreg spațiul va fi modificat într-un cartier din care un sfert din locuințe vor fi distribuite unor studenți ori familii cu venituri reduse. Va fi amenajată o școală, o creșă, un hotel și birouri, spații comerciale.

Charles Richard-Molard reprezintă compania Solideo: "Aproape 9.000 de arbori și arbuști au fost deja selecționați și rezervați, de un an și jumătate. Ei se află în pepiniere în regiunea pariziană. Vom utiliza plante care sunt obișnuite cu un climat mediteraneean și rezistente la călduri excesive".  

37 de macarale pot fi observate, la ora actuală aici, pe acest imens șantier.

Compania Solideo a calculat, până acum, că are nevoie de 3 miliarde de euro – pentru a transforma această platformă industrială abandonată de mai bine de 30 de ani.

1,3 miliarde de euro reprezintă bani publici, în această investiție.