Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Pilula de a doua zi va fi gratuită pentru toate femeile, indiferent de vârstă

Pilula de a doua zi va deveni gratuită pentru toate femeile din Franța, indiferent de vârstă

Pilula de a doua zi va deveni gratuită pentru toate femeile din Franța, indiferent de vârstă
Pilula de a doua zi va deveni gratuită pentru toate femeile din Franța, indiferent de vârstă
Sursa imaginii: 
© Mychele Daniau, AFP

Franța va permite accesul gratuit la contracepția de urgență pentru toate femeile, indiferent de vârstă. Propunerea va fi inclusă de ministrul Sănătății din Franța în proiectul legii de finanțare a securității sociale care va ajunge pe masa Consiliului de miniștri la începutul săptămânii viitoare. 

Ministrul Sănătății, François Braun a anunțat că toate femeile care doresc vor putea apela la contracepția de urgență sau la pilula de a doua zi, gratuit, în orice farmacie, fără să fie nevoie de rețetă. Până acum pilula de a doua zi era disponibilă gratuit numai pentru minore și pentru studentele majore, în farmacii, infirmeriile școlare sau în centrele de sănătate sexuală precum și în cele de depistare a bolilor cu transmitere sexuală.

Pentru femeile majore care până acum apelau la acest tip de contracepție, costurile erau cuprinse între 3 și 20 de euro, în funcție de produs, doar pe bază de prescripție medicală. ''Acum când asistăm la o creștere a conservatorismului în Europa și în lume, guvernul nostru demonstrează o dată în plus că egalitatea dintre femei și bărbați și dreptul femeilor de a dispune de propriul lor corp sunt priorități absolute'', spune Isabelle Rome, ministru delegat pentru egalitate între femei și bărbați, într-un comunicat citat de AFP.

Proiectul legii de finanțare a securității sociale mai prevede și gratuitate pentru femeile de până la 26 de ani pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală, fără recomandare din partea medicului.  Astfel ''vom lupta cât mai devreme posibil împotriva riscului de reinfectare'', spune François Braun  în interviul publicat de cotidianul ''20 Minutes''. Ministrul vorbește și despre îmbunătățirea prevenției: ''Franța rămâne în urma altor țări europene. Doar 2% din bugetul nostru este cheltuit pentru prevenție, comparativ cu 4% în țările vecine''.