Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sobrietate energetică: Universitățile din Franța riscă închiderea din cauza facturilor prea mari pentru încălzire

După doi ani de Covid-19, revenirea studenților se anunță tensionată din cauza creșterii tarifelor la energie

După doi ani de Covid-19, revenirea studenților se anunță tensionată din cauza creșterii tarifelor la energie
După doi ani de Covid-19, revenirea studenților se anunță tensionată din cauza creșterii tarifelor la energie
Sursa imaginii: 
AFP - DAMIEN MEYER

Universitățile din Franța se tem că vor trebui să aleagă măsuri dintre cele mai dure din cauza costurilor prea mari pentru încălzire. Universitatea din Strasbourg a anunțat deja că va închide încă 2 săptămâni în această iarnă pentru că facturile la energie vor fi prea mari.

Scenariul unor costuri care vor depăși bugetele începe să se prefigureze în învățământul superior francez. Chiar dacă vor mai coborî temperatura din amfiteatre și din interiorul campusurilor, administrațiile cred că nu va fi de ajuns și că va fi nevoie de măsuri dure.

Semnalul de alarmă este tras de Anne Roger care este secretar general al Sindicatului național din învățământul superior: ''Din păcate, nu sunt deloc glume. Este o realitate. Avem o mulțime de instituții care își repun costurile energiei în bugetele lor la începutul anului, care vor fi între 2 milioane și 7 milioane de instituție. Asta înseamnă aproape 30 până la 100 de posturi din bugetul de salarii''. 

Alegerile pe care le vor face universitățile nu sunt ușoare, de la prelungirea vacanței de iarnă, la cursuri online, așa cum s-a întâmplat în perioada pandemiei. Anne Roger, secretar general al Sindicatului național din învățământul superior, mai spune: ''Pentru a plăti factura pentru încălzire, va trebui să decidem, fie să nu recrutăm mai mulți profesori, fie să nu angajăm mai mulți membri pentru personalului administrativ care fac muncă de formare. Sau, avem idei care apar acum, putem închide instituțiile timp de 15 de zile în loc să le închidem timp de o săptămână. Și apoi vom folosi cursurile video, etc. Toate acestea sunt, evident, idei la care nu aderăm''. 

Un exemplu este cel al Universității din Strasbourg care se va închide pentru încă două săptămâni în această iarnă pentru a reduce factura la energie. Inflația și apropiata criză energetică determină costuri din ce în ce mai mari cu încălzirea, care se adaugă altor cheltuieli și așa mari pe care le au universitățile.