Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron cere comunității internaționale să ''pună presiune maximă'' asupra președintelui Vladimir Putin

Președintele Emmanuel Macron la Adunarea Generală a ONU, 20 septembrie 2022

Președintele Emmanuel Macron la Adunarea Generală a ONU, 20 septembrie 2022
Președintele Emmanuel Macron la Adunarea Generală a ONU, 20 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
REUTERS - BRENDAN MCDERMID

 Franța este categorică față de criza generată de actuala evoluție a conflictului din Ucraina. Declarațiile au fost rostite chiar de președintele Emmanuel Macron de la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite. Un discurs considerat a fi cel mai ferm de la declanșarea războiului. Mai mult, Emmanuel Macron cere comunității internaționale să ''pună presiune maximă'' asupra președintelui Vladimir Putin, după ce acesta a anunțat ca va mobiliza rezerviștii și că va folosi ''toate mijloacele'' arsenalului său împotriva Occidentului. Șeful statului francez este de părere că deciziile lui Vladimir Putin legate de mobilizarea rezerviștilor vor duce la o  ''izolare suplimentară'' a Rusiei.

Întreaga clasă politică din Franța este unanimă. Războiul trebuie oprit. Emmanuel Macron nu putea să fie mai ferm și mai clar de-atât. Situația este cât se poate de gravă, seamănă cu ''o cursă nebună'' spre ''un război total'', spune Eric Ciotti cunoscut republican care candidează și la conducerea partidului Republicanii. El spune că ''dialogul cu Rusia trebuie menținut. De ieri, am trecut într-o nouă etapă.Trebuie făcut totul pentru a evita această escaladă'', punctează Eric Ciotti.  

''Franța Nesupusă'', formațiune de extremă stângă, a reacționat printr-un comunicat în care se spune: ''Aceste decizii și provocări sunt inacceptabile, iar comunitatea internațională trebuie să se unească pentru a refuza șantajul nuclear și a se abține de la facilitarea acestui proces. Pacea și securitatea internațională nu sunt posibile dacă forța brută și teroarea nucleară sunt prioritare. (...). Numai negocierea poate depăși impasul unui război total''.

Trecem acum în altă tabără politică și ajungem la André Chassaigne, președintele grupului deputaților comuniști din Adunarea Națională care a declarat: "Ne este întotdeauna frică de o escaladare. Trebuie să facem tot ce putem pentru a ajunge la o soluție pașnică, dar putem vedea că aceasta nu este calea pe care să mergem în acest moment, putem doar să regretăm și să facem totul pentru a ieși din această situație”.

O altă reacție a venit pe Twitter de la Nicolas Dupont-Aignan, președintele ''Debout la France’’, formațiune de extremă dreaptă. El spune: "Escaladare periculoasă în Ucraina. Nicio națiune nu are niciun interes să ardă! Franța trebuie să-și recâștige independența și să propună un plan de pace echilibrat, în loc să arunce cărbuni în aer”.

În aceleași linii de îngrijorare se mențin și ecologiștii care cer mai mult sprijin militar pentru Ucraina. Guillaume Fontard, președintele grupului senatorilor ecologiști precizează: ''Este deosebit de îngrijorător, Putin continuă să urce în escaladare și în această provocare. Trebuie să ne bazăm mai mult, mai ferm (...) pe sancțiuni, dar și pe ajutorul cu armament. Când ne uităm la locul Franței în ceea ce privește acest ajutor militar, suntem cu mult în spatele multor țări și, prin urmare, ar trebui să ne gândim și la această problemă''.

Pascale Boniface este directorul Institutului de relații internaționale și strategice. El spune la microfonul RFI că declarațiile lui Emmanuel Macron sunt ofensive pentru că situația din acest moment cere astfel de declarații. El vorbește și despre țările care vor să rămână neutre în acest conflict și nu se aliniază în a condamna atitudinea Rusiei în acest război.

''Este un discurs foarte ofensiv pentru că Emmanuel Macron crede că situația cere să fie ofensiv și tot discursul a fost orientat pentru a nu cădea într-o capcană, în capcana în care se mai cade uneori și anume aceea, vest vs est. Deci, el interpelează țările lumii occidentale spunându-le: ''Nu vă înșelați prin nealiniere ! Nu ar trebui să fiți nealiniați în raport cu ceva pentru că nealinierea este complicitate activă cu Rusia și este vorba despre un război de agresiune și nu altceva și deci va putea inversa acuzațiile de imperialism pe care țările din sud, în special cele africane, le fac des față de tările occidentale pentru a spune că de această dată Rusia este cea care este imperialistă, putere imperialistă, sunt soldați ruși care sunt în Ucraina și nu soldați ucraineni care sunt în Rusia și că cei are nu vor pleca vor fi judecați de istorie pentru că nu au venit în ajutorul dreptului internațional, al Cartei Națiunilor Unite și al respectului suveranității popoarelor'', spune Pascal Boniface.

Reamintim că în discursul său, Emmanuel Macron a acuzat Rusia despre care spune că nu face altceva decât să întoarcă istoria la imperialism, ceea ce în opinia președintelui francez este cinism. De asemenea, președintele Emmanuel Macron a salutat recentele declarații făcute de China și India care cer, la rândul lor, oprirea războiului.