Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


''Criza din Iran arată că puterea este deconectată'', spune un cercetător francez

Protestatari dispersaţi de forţele de ordine la Teheran, 19 septembrie 2022

Protestatari dispersaţi de forţele de ordine la Teheran, 19 septembrie 2022
Protestatari dispersaţi de forţele de ordine la Teheran, 19 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
AP

În Iran cel puţin 31 de persoane şi-au pierdut viaţa de la debutul amplelor proteste care au cuprins ţara. Bilanţul a fost anunţat de organizaţia neguvernamentală Iran Human Right Oslo. De 6 zile sunt demontraţii în mai multe zone ale Iranului după ce o tânără a murit la scurt timp după ce a fost arestată. Motivul arestării: tânăra nu purta corect vălul care nu-i acoperea părul aşa cum ar fi trebuit. 

Organizaţia neguvernamentală Iran Human Right Oslo a făcut public acest bilanţ. Cel puţin 31 de morţi în 6 zile de demonstraţii. Ei ar fi fost reprimaţi de forţele de Securitate deoarece au protestat faţă de modul în care această tânără şi-a pierdut viaţa.''Poporul iranian a ieșit în stradă pentru a lupta pentru drepturile omului și pentru demnitate (...), iar guvernul răspunde acestor demonstrații pașnice cu gloanțe", a declarat directorul ONG-ului, Mahmood Amiry-Moghaddam într-o declarație, publicând un raport după șase zile de demonstrații, citat de AFP.

Mahsa Amini a fost arestată din cauză că nu purta vălul aşa cum cere legea. Reamintim că în Iran legea obligă femeile să poarte un văl atunci când sunt în spaţiul public. Mai mulţi martori au povestit că tânăra a fost lovită de mai multe ori în timp ce era interpelată. Ei spun că moartea fetei ar fi survenit acestor lovituri. Colegii noştri de la RFI de la secţia în limba farsi, au reuşit să stea de vorbă cu o femeie din Iran, care a decis să răspundă anonim, din motive de securitate.

''Văd o mare solidaritate între bărbați și femei. Bărbați care susțin femeile și care sunt solidari cu această mișcare”, spune femeia iraniană. Ea nu a participat la mitingurile din ultimele zile de la Teheran, dar vede un moment critic: ''Nu este vorba despre oameni care se revoltă pentru că economia este în ruine. Aceasta este însăși temelia Republicii Islamice''. Femeia care a stat de vorbă jurnaliştii de la RFI locuieşte la Teheran. Ea mai spune: ''Ceea ce am văzut pe stradă sunt din ce în ce mai multe femei care disprețuiesc hijabul. Ori nu-l poartă deloc, ori îl aruncă pe umeri și nu-l mai pun la loc. Am văzut multe femei care fac asta, în special femei mai tinere''.

Bernard Naziri este opozant al regimului de la Teheran şi membru în Consiliul Naţional de Rezistenţă. El explică la microfonul RFI că ''ceea ce se întâmplă în ţară în acest moment este inedit. Sloganurile sunt foarte radicalizate, am trecut foarte repede de la sloganuri despre moartea acestei tinerei fete, la sloganuri care vizează liderii, conducerea ţării, …Sloganurile au devenit foarte politice, foarte radicalizate, mai ales repartiţia geografică este importantă’’.

Președintele iranian Ebrahim Raisi, un ultra-conservator, a vorbit la ONU și a condamnat un Occident care ar avea un ''dublu standard'' în atenția sa față de drepturile femeilor. Presa oficială iraniană a denunțat ''acțiunea grupurilor contrarevoluționare în rândul manifestanților'' și, potrivit guvernatorului Teheranului, ''cetățeni străini'' au fost arestați printre manifestanți.

David Rigoulet-Roze este doctor în ştiinţe politice, cercetător asociat la Institutul de Relaţii Internaţionale şi Strategice. El spune la microfonul RFI că ''această criză arată că puterea este deconectată''. ''Aici este o tragedie umană, o adevărată stare de rău, de boală ... adică poporul suportă din ce în ce mai puţin ceea ce este perceput ca un dictat religios, chiar dacă această populaţie educată, evoluată este din ce în ce mai secularizată''